Događaji

ponedjeljak, 16. rujna

Zadar baštini: Sljedeći tjedan započinju radovi na uređenju Muraja

Zadar baštini: Sljedeći tjedan započinju radovi na uređenju Muraja

U ponedjeljak, 16. rujna trebali bi krenuti radovi na uređenju Muraja, projekt od kojeg se puno očekuje.

Prva velika promjena na koju će se trebati naviknuti je zabrana prometa i parkiranja na tom dijelu bedema, a koja će i nakon dovršetka radova ostati trajna. Ulazak zadarskih bedema na listu UNESCO-a samo je učvrstio tu odluku.

Rok dovršetka radova je godinu dana nakon čega bi Zadrani trebali dobiti 750 metara nove gradske šetnice na Poluotoku. Kao što je već poznato projekt uređenja financira se europskim sredstvima i dio je projekta "Zadar baštini".

Iz samih najava, ali i već objavljenih vizualnih rješenja sve izgleda atraktivno. Bedemi će tako predstavljati poučnu stazu za lokalno stanovništvo i posjetitelje te ujedno postati jedinstven izložbeni prostor na otvorenom s kojeg se pruža pogled na cijeli grad.

- Bedemi se pretvaraju u tematsko-povijesnu šetnicu u duljini 750 metara. Tu je zadan visoki komunalni standard koji prati takvu modernu šetnicu, od uređene hortikulture, rasvjete itd. Bedemi su pod UNESCO-m i vode se kao zaštićeno kulturno dobro RH, a do sada nisu bili primjereno zaštićeni, posebice zbog prometa koji se tu odvija. To je bio i prigovor iz UNESCO-a, kao i konzervatora i zato je promet izmješten iz tog prostora, kazao je za HRT Radio Zadar pročelnik Odjela za EU fondove grada Zadra, Šime Erlić.

Category: 1631 - 1631

Reci što misliš!