Događaji

remek djelo paškog fotografa

Čudesna fotografija mammatus oblaka nad Pagom autora Danijela Palčića

Čudesna fotografija mammatus oblaka nad Pagom autora Danijela Palčića
Danijel Palčić

Danijel Palčić (21) mladi je Pažanin, suradnik Udruge Crometeo koji je nakon nepune četiri godine amaterskog bavljenja fotografijom na sebe skrenuo pažnju izvrsnim uratcima a posebno je odjeknula njegova fotografija "Shelf Cloud" iz rujna 2018.

Fotografija Shelf oblaka nad Pagom je izazvala veliku pozornost svjetske javnosti te je posve zasluženo dobila ogromno priznanje uvrštenjem u kalendar Svjetske meteorološke organizacije (WMO) za 2019. godinu.

Biti vrhunski fotograf između ostalog je i biti u pravom trenutku na pravom mjestu te izabrati najbolji kadar. Tako je u nedjelju, 16. lipnja, Danijel ponovio upravo to, u pravom momentu bio na najboljem mjestu i ponovo je napravio čudesnu fotografiju, pravo malo remek djelo.

Ovaj put zabilježio je vrlo rijetku pojavu mammatus oblaka nad gradom Pagom, koja je odmah izazvala oduševljenje na njegovoj Facebook stranici gdje ju je objavio.

Ponukani jučerašnjom fotografijom zamolili smo Danijela da nam se ukratko predstavi.

- Rođen sam na Pagu, imam 21 godinu. Fotografijom sam se počeo bavit prije 4 godine kupnjom prvog fotoaparata. Iako u zadnje vrijeme rijeđe zbog manjka slobodnog vremena, volim fotografirati duge ekspozicije, zalaske i noćne pejzaže, a ponajviše vremenske (ne)prilike.

Kako je nastala jučerašnja fotografija mammatus oblaka nad Pagom?

- Nestabilan dan u kopnenoj Hrvatskoj rezultirao je stvaranjem kumulonibusa (olujnog oblaka) na Velebitu koji se počeo približavati obali te su se iz njega pojavili ovi predivni mammatus oblaci. Vidjevši tu ljepotu brzo sam otišao do Paškog vidikovca i uhvatio ovu fotografiju, kaže Danijel.

Mammatusi ili mammatokumulusi (nebeske grudi ili oblaci dojke) su u zadnjih nekoliko godina postali najpoznatiji atmosferski fenomen koji mnogi očevici povezuju s olujnim grmljavinama iako uglavnom nastaju tek nakon što se vremenske prilike počnu smirivati. Nastaju nakon što se hladni zrak, pun ledenih kristala, naglo počne spuštati prema tlu. Tipični izgled, po kojima su mammatusi dobili ime, nastaje tek onda kada se ledeni kristali počnu topiti i kondenzirati na nižim visinama stvarajući kružne vrtloge u bazama masivnih oblaka, piše na Matrixu Ljubica Šaran.

Ne sumnjamo da će i ova Danijelova fotografija izazvati pažnju svjetske javnosti i najmanje što očekujemo jest da se pojavi u kalendaru WMO za sljedeću godinu, ali uvjereni smo da ova fotografija zaslužuje i puno više.


Reci što misliš!