Događaji

jedinstven sajam

"Ruralni okusi" spojili Europu i podvelebitsku tradiciju

U subotu, 4. svibnja, u organizaciji LAG-a „Bure“ i Turističke zajednice općine Starigrad na terasi hotela Alan održana je manifestacija „Rural Flavours“ –Ruralni Okusi. LAG „Bura“ provodi drugu etapu transnacionalnog projekta „Rural Flavours“.

U petak 3. svibnja djelatnici LAG-a „Bura“ su otvorili projektno događanje prezentacijskim seminarom u Podzemnom centru nacionalnog parka „Paklenica“. Prezentacija je zaključena nastupom klape Aria iz Starigrada.

Nakon prezentacije, projektni partneri su imali priliku upoznati se s primjerima dobre prakse na našem području terenskim posjetima Šinjorina Smokva u Poljicima i Mićanovim dvorima u Kruševu.

U subotu, 4.svibnja, u organizaciji LAG-a „Bure“ i Turističke zajednice općine  Starigrad na terasi hotela Alan održana je manifestacija „Rural Flavours“ –Ruralni Okusi. LAG „Bura“ provodi drugu etapu transnacionalnog projekta „Rural Flavours“ sa partnerima Paphos District Development Agency “Aphrodite” and Development Agency of Lemesos LTD iz Cipra, Karhuseutu iz Finske, Comarca de LaCarq iz Španjolske, Hiiumaa iz Estonije i ADIRN iz Portugala.

Na sajmu je prisustvovalo 19 europskih izlagača te 20 estonskih dužnosnika. Tako su posjetitelji mogli degustirati tradicionalna jela i pića Cipra, Portugala i Estonije poput vina Commandaria i Casal de Freiriras, raznih proizvoda od mandarine poput likera, pekmeza, pudinga i sl., trahane, portuglaskih kobasica. Posjetitelji su mogli degustirati i razna autohtona jela iz podvelebitskog kraja  kao što su komorač, jadranska srdela te bukovački prisnac.

Između ostalog moglo se sudjelovati u radionici izrade čokolade LAG-a Hiiumaa iz Estonije te naučiti o prenamjeni recikliranog materijala.

Od lokalnih proizvođača svoje su proizvode predstavili; OPG Eugen Novaković, OPG Dragica Milutin, OPG Dušević, OPG Baričević Luka, Pršutana Puntica, OPG Ivica Đurica. Svoje proizvode također su predstavili Dom za odrasle u Zemuniku, Zavičajni klub Janko Mitrović, Nacionalni Park Paklenica i udruga „Prospero“ iz Gračaca. Posjetitelji su također mogli i pobliže saznati o radu LAG-a „Bura“ i FLAG-u „Tri mora“, te turističkim zajednicama Jasenice, Starigrad i Vrsi.

Folklorne običaje zadarskog kraja uprizorili su  KUD Sv. Lovre Vrsi, KUD Ruža Hrvatska, KUD Podgorac. Dječja glumačka skupina „Glumionica“ u sklopu KUD-a Podgorac iz Starigrada izvela je predstavu pod nazivom „Tri kovijeka“. Potom je uslijedio nastup benda Lanterna.

Projekt suradnje Ruralni Okusi je i jedan od navedenih ciljeva u Lokalnoj Razvojnoj Strategiji LAG-a „Bura“ 2014-2020 s kojim se želi postići robna razmjena između članova, lokalnih dionika i šire, sustavom sljedivosti i principa „od polja do stola“. Uključivanjem svih pravnih i fizičkih osoba na području LAG-a „Bura“ pridonijet će se dugoročno razvoju lokalnih zajednica i dionika LAG-a. Umrežavanje je idealan pristup kako bi se pomoglo malim proizvođačima pri dobivanju pristupa međunarodnom tržištu naših projektnih partnera. Ovom prilikom bi se zahvalila svim sudionicima koji su pomogli pri organizaciji provedbe Ruralnih okusa u Hrvatskoj: Turističkoj zajednici Starigrad, posebice direktorici Marjani Marasović, Općini Starigrad, direktorici Nacionalnog Parka Paklenica Nataliji Andačić, Ugostiteljskom objektu Rajna, Riva Rafting Centru, Sandri Babac, Zavičajnom klubu Janko Mitrović, Predsjedniku uprave hotela Alan Goranu Babinu,  Aniti Maraš, Andrei Begonja, KUD-u Sv. Lovre Vrsi, klapi Aria, KUD-u Vila Velebita, KUD-u Ruža Hrvatska, KUD-u Podgorac te svim našim lokalnim proizvođačima koji su uveličali ovaj događaj svojim dolaskom.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske Unije u sklopu provedbe podmjere 19.3.2.

 


Reci što misliš!