Događaji

Manje oružja, manje tragedija

Mališani u Starigradu pogledali predstavu "Bembo i prijatelji protiv mina"

Mališani u Starigradu pogledali predstavu

Učenici svih razreda Osnovne škole Starigrad i područne škole Kruščica, u okviru ovih aktivnosti, gledali su predstavu „Bembo i prijatelji protiv mina“. Aktivno su sudjelovali u edukacijsko-zabavnom kolažu glazbenih, plesnih i glumačkih točaka.

U organizaciji Policijske uprave zadarske i Zadarske Županije na sportskom igralištu  Osnovne škole „Starigrad“ u Starigradu, jučer s početkom u 12 sati održale su se preventivne aktivnosti iz Nacionalnog preventivnog programa „Manje oružja-manje tragedija“, koju Ministarstvo unutarnjih poslova provodi u suradnji sa partnerima.

Potporu ovoj kampanji pružilo je Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije, Hrvatski centar za razminiranje, Općina Starigrad, Policijska postaja Obrovac i OŠ Starigrad.

Učenici svih razreda Osnovne škole Starigrad i područne škole Kruščica, u okviru ovih aktivnosti, gledali su predstavu „Bembo i prijatelji protiv mina“. Aktivno su sudjelovali u  edukacijsko-zabavnom  kolažu glazbenih, plesnih i glumačkih točaka.

Glumci Ivana Mazurkijević kao Ivana Štrebsa, Kristijan Kiki Ugrina, kao Kikijus,  plesačica Ivana Pavlović u ulozi Zuza  i Slaven Juriša kao Bembo na umjetnički način su educirali djecu o opasnostima od mina i nepoznatih predmeta koji se pronađu u prirodi.

Za djecu je organiziran i edukativni postav policijskih službenika za protueksplozijsku zaštitu Službe police PU zadarske u suradnji sa djelatnicima Hrvatskog centra za razminiranje. Prezentirana je oprema kojom se koriste pirotehničari i školska minskoeksplozivna sredstva.

Policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika PU zadarske prezentirali su aktivnosti pod nazivom „Izbacite uljeza“ koje imaju za cilj podučiti  djecu  o  pravilima ponašanja pri susretu s oružjem i nepoznatim stvarima, a koje aktivnosti kontinuirano tijekom godine provode policijski službenici za prevenciju i policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu zajedno sa djelatnicima HCR-a.

„Manje oružja - manje tragedija“ preventivna je akcija koju provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji sa partnerima, a u skladu sa zakonom o oružju. Građani mogu bez vremenskog ograničenja dragovoljno predati zabranjeno i dozvoljeno oružje.

Protiv građana koji  prijave zabranjeno i dozvoljeno oružje nadležnom tijelu radi predaje neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A – zabranjeno oružje: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i  dr. Putem besplatne telefonske linije 08008892 građani se mogu informirati o dragovoljnoj predaji oružja, a pozivom na broj policije 192 mogu dojaviti informacije o ostavljenom ili pronađenom oružju.

Građani koji dragovoljno žele predati oružje mogu nazvati broj policije. Nakon poziva na njihove kućne adrese uputit će se policijski službenici u civilu s vozilom bez policijskih oznaka koji će takvo oružje preuzeti i na taj način osigurati anonimnost građana i sigurnu predaju oružja

Stoga i ovom prilikom pozivano građane da sudjeluju u ovoj akciji i dragovoljno, bez ikakvih sankcija,  vrate oružje ili minsko eksplozivna sredstva koje nelegalno posjeduju, jer ono predstavlja potencijalnu opasnost za njih same, njihove ukućane i sve osobe koje dođu u kontakt, a posebno za djecu.

Podaci o predanom vatrenom oružju, streljivu i minsko-eksplozivnim sredstvima od 01. siječnja. do 31. listopada 2018.godine, na području PU zadarske

-47 kom. vatrenog oružja

 (12 kom. automatskog, 11 kom poluautomatskog, 2 kom. repetirajućeg, 7 pištolja i revolvera, 4 kom. ostalog vatrenog oružja)

- 171 kom. rasprskavajućeg oružja od čega:

-85 ručnih bombi,

- 47 mina

- 39 kom ostalih MES;

13816 komada streljiva za dugo i kratko naoružanje;

7 kg eksploziva


Reci što misliš!