Događaji

kraljica voća

Jedanaesti po redu Festival smokava 13. i 14. rujna u Zadru

Jedanaesti po redu Festival smokava 13. i 14. rujna u Zadru
Dino Stanin/PIXSELL

Festival smokava, koji se ove godine održava 13 i 14. rujna, je manifestacija kojom grad Zadar i Zadarska županija veličaju kraljicu voća - smokvu i vraćaju je na pijedestal kraljice Dalmacije.

Začetnica festivala je Sandra Babac, i sama proizvođač ukusne i zdrave eko marmelade od svježih smokava "Šinjorina Smokva"(Bella di Dalmazia), pokrenula je festival s namjerom da pomogne ne samo svom proizvodu već proizvodima od smokve i smokvi općenito. 

No automatic alt text available.

Danas je, zahvaljujući festivalu, smokva dio gastro ponude zadarskih restorana, poljoprivrednici je sve više sade, a raste i broj lokalnih sajmova smokava gdje turisti potkraj ljeta mogu kušati razna jela i pića s njom u kombinaciji. 

Krunski događaj manifestacije je Gastro smokva, izložba i degustacija slanih i slatkih delicija u Muzeju antičkog stakla, djelo zadarskih chefova kuhinja, slastičara, proizvođača hrane i pića, učenika strukovnih škola, itd. čime se ova stoljetna hraniteljica Dalmacije vraća u velikom stilu na mjesto koje joj istinski pripada. 


Reci što misliš!