Događaji

VOZIM ODGOVORNO - STIŽEM SIGURNO!

Hrvatske autoceste pozivaju na dodatni oprez u prometu tijekom ljetnih mjeseci

Hrvatske autoceste pozivaju na dodatni oprez u prometu tijekom ljetnih mjeseci
Duško Jaramaz/ PIXSELL

Hrvatske autoceste podsjećaju da se tijekom turističke sezone zbog povećanog prometa na autocestama, na žalost povećava i broj prometnih nesreća

Promet na autocestama tijekom ljetnih mjeseci izrazito je gust, stoga ovim putem apeliramo na naše korisnike da zbog svoje i sigurnosti drugih sudionika u prometu, načinom vožnje pokažu visoku razinu odgovornosti jer smo na žalost svjedoci tri izgubljena života tijekom jučerašnjeg dana u dvije teške prometne nesreće na autocesti. Društvo Hrvatske autoceste iskreno suosjeća s obiteljima stradalih, te im ovim putem izražavamo sućut te osobama kojima je nužna medicinska pomoć želimo brzi oporavak - stoji u priopćenju HAC-a.

Hrvatske autoceste podsjećaju da se tijekom turističke sezone zbog povećanog prometa na autocestama, na žalost povećava i broj prometnih nesreća, stoga ističemo važnost odgovornog ponašanja u vožnji s ciljem smanjenja broja prometnih nesreća te kako bi na svoje odredište stigli sigurno. Samo prošle godine Hrvatsku je posjetilo 18,5 milijuna stranih gostiju, a 85% dolazaka turista ostvareno je cestovnim prijevoznim sredstvima - nastavlja se.

Najčešći  razlozi teških prometnih nesreća su brzina i unatrag nekoliko godina  „distrakcija“, odnosno skretanje pažnje s vožnje, najčešće zbog korištenja mobitela. Imajući u vidu visoke ljetne temperature koje na duljim putovanjima bitno utječu na umor vozača, kao jednog od faktora rizika u prometu, savjetujemo češći odmor kao i opreznu i odgovornu vožnju.

Hrvatskim autocestama kao društvu sigurnost korisnika je najvažnija, međutim sigurna vožnja autocestom nije isključivo stvar samo dobre i kvalitetne prometnice. Nedavno je provedena i studija "Sigurnost na autocestama" čiji rezultati pokazuju da imamo jedne od najboljih autocesta u Europi koje nude adekvatnu sigurnost i čijim se korištenjem na vrlo brz način može stići na željeno odredište. Također, studija je pokazala da 96 % mreže autocesta ima nisku i srednje nisku stopu prometnih nesreća, dok samo 4 % dionica ima srednje nisku stopu, što pokazuje izuzetnu sigurnost svih sudionika u prometu autocestama. Srednje visoku i visoku stopu nema niti jedna dionica. Kako bi održali ili podigli razinu sigurnosti korisnika u prometu, HAC će ove godine uložiti 90 milijuna kuna u redovno održavanje dok će u  izvanredno uložiti dodatnih 300 milijuna kuna. 

I najbolja prometnica bez odgovorne vožnje ne jamči sigurnost. Za sigurnost prometa veliku ulogu ima ljudski faktor stoga je posebnu pažnju potrebno obratiti na planiranje vožnje, ulazak i silazak s autoceste, ulazak i izlazak iz tunela, prilagođavanje brzine u različitim okolnostima, učinkovito opažanje situacije u vožnji, oznake i znakove upozorenja na autocesti. Vožnja autocestom sigurnija je  i udobnija od vožnje ostalim cestama. Na autocestama je najniži stupanj ugroženosti s obzirom na broj vozila, na autocestama  se događa manje prometnih nesreća, no kada se dogode, u pravilu su s vrlo teškim posljedicama. Podsjećamo vozače kako je bitno često gledati na brzinomjer, jer često nismo svjesni brzine kojom vozimo - stoji u zaključku priopćenja.


Reci što misliš!