Događaji

migranti

Slovenija: Lani ilegalnih ulazaka iz trećih država više nego 2016.

Slovenija: Lani ilegalnih ulazaka iz trećih država više nego 2016.
AP

U Sloveniji je lani registrirano 1930 ilegalnih prijelaza državne granice, što je više nego prethodne godine, a uz ilegalne migrante iz Afganistana primjetan je porast ilegalnih ulazaka državljana Alžira, Turske i Kosova, prema izvješću o ilegalnim migracijama u 2017. što ga je u utorak objavila slovenska policija.

Najviše nezakonitih ulazak bilo je u svibnju, 244, a najviše otkrivenih migranata bilo je na području Kopra i policijske postaje Črnomelj, gdje je promet migranata zadnjih mjeseci veći i gdje policija otkriva slučajeve ilegalnih ulazaka  trasom iz Cazinske krajine u BiH, pa u Hrvatsku, a onda u Sloveniju preko rijeke Kupe, na mjestima gdje nema žičane ograde, objavio je Slovenski radio pozivajući se na izvore u policiji.

Zbog neispunjavanja uvjeta za ulazak u Sloveniju lani je na službenim graničnim prijelazima odbijen ulazak u zemlju ukupno 3814 osoba iz trećih država, od toga većina na graničnim prijelazima Slovenije i Hrvatske, ali je trend u padu i smanjen za petinu u odnosu na 2016. godinu.

Temeljem međunarodnih sporazuma o readmisiji u susjedne je zemlje vraćeno 928 osoba iz trećih država, od čega 192 Afganistanca, 124 državljana Kosova i 110 državljana Albanije. Više od 80 posto vraćenih stranaca izručeno je organima Hrvatske.

Molbu za međunarodnu zaštitu lani je u Sloveniji zatražilo 1476 osoba, od čega trećina iz Afganistana.

 


Reci što misliš!