Događaji

gripa nas je ranije "posjetila"

Očekuje nas intenzivna sezona gripe, u pripremi dodatne doze cjepiva

Očekuje nas intenzivna sezona gripe, u pripremi dodatne doze cjepiva
Thinkstock

U Hrvatskoj je počela sezona gripe, mjesec i pol dana ranije nego što je uobičajeno, a dosad je potvrđeno 25 oboljelih, doznaje se u Nacionalnom centru za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

"Kada gripa stigne ranije, kao ove godine, očekujemo veću epidemiju, a tome ide u prilog i sezona gripe na južnoj hemisferi (Australiji) gdje je bila puno jača, puno više oboljelih . Bila je ružna i neugodna."

Budući da se broj oboljelih od gripe širi geometrijskom progresijom, vrlo je vjerojatno da će u sljedećih nekoliko tjedana taj broj znatnije porasti. Vrhunac gripe očekuje se u siječnju, a potrajat će više tjedana, dok se znatniji pad oboljelih očekuje tek u ožujku.

Kod svih oboljelih potvrđen je virus gripe B-tipa, a tipizacijama je utvrđeno da se radi o B-Yamagata liniji virusa, koja je cirkulirala i prošle godine, prenosi Radio Zadar. 

"Dobro je to što se taj tip virusa nalazi u cjepivu tako da je podudarnost dobra. Međutim, mi očekujemo kako se sezona bude razvijala da će se javiti i  drugi tip A koji također ima jaki epidemijski potencijal  i vidjet ćemo kako će se sezona razvijati."

Dr Alan Medić, voditelj Epidemiološke službe zadarskog Zavoda za javno zdravstvo očekuje kako će sezona gripe biti intenzivna: "Obično kada gripa tako ranije dođe mi očekujemo da će epidemijska godina biti intenzivna. Ono što se događalo na južnoj hemisferi, u Australiji,  a očekujemo da se taj virus prebaci  i na sjevernu hemisferu, gripa je bila  oko 150 posto veća nego prošle  sezone. Imala je značajan utjecaj na broj oboljelih i broj mrtvih. Bila je dosta ružna i neugodna."

S obzirom na to da je ove godine odziv na cijepljenje bio iznimno dobar, potrošeno je svih 280 tisuća doza cjepiva protiv gripe, a u pripremi je dodatnih 8 tisuća 500 doza. Županijski Zavod za javno zdravstvo naručio je za zadarsko područje dodatnih 300 do 400 doza cijepiva.


Reci što misliš!