Događaji

spašeno oko 6000 migranata

UN odaje počast NGO za spašavanja migranata iz Sredozemnog mora

UN odaje počast NGO za spašavanja migranata iz Sredozemnog mora
Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice Filippo Grandi ocijenio je u nedjelju da nevladine udruge (NGO) obavljaju "važan" posao spašavajući migrante u Sredozemnom moru dok se u Italiji raspravlja o navodnoj njihovoj suradnji s libijskim krijumčarima ljudi.

"Spašavanje života mora svima biti prioritet, jer nas poziva na našu najosnovniju humanost i to ne bi smjelo biti dovedeno u pitanje", naveo je Filippo Grandi u priopćenju.

Oko 6000 migranata spašeno je u petak i subotu u Sredozemnom moru u četrdesetak operacija koje su iz Rima koordinirale talijanske obalne straže, europska agencija Frontex i nekoliko NGO-a.

Nevladine udruga SOS Mediterranee i Liječnike bez granica talijanski suci i političari nekoliko dana kritiziraju zbog njihovog navodne suradnje s krijumčarima ljudi koji djeluju u Libiji.

Ravnatelj HCR-a rekao je da su važni neprekidni napori talijanske obalne straže u koordinaciji s Frontexom i NGO.

Grandi je podsjetio da su tijekom 2016. nevladine udruge spasile više od 46.000 migranata u Sredozemnom moru, ili više od 26 posto od svih operacija spašavanja. Ta tendencija se nastavlja i porasala je na 33 posto od početka godine, rekao je.

Uz nove dolaske tijekom vikenda, od početka godine je iz Libije u Italiju stiglo oko 43.000 migranata, podsjeća HCR i kaže da je na putu poginulo više od 1150 osoba.

To pokazuje da nikada nije bilo toliko spašavanja iz mora, zaključio je visoki povjerenik.


Reci što misliš!