Događaji

unatoč inzistiranju

Ministar vanjskih poslova BiH tvrdi da neće biti referenduma o odvajanju RS

Ministar vanjskih poslova BiH tvrdi da neće biti referenduma o odvajanju RS

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hrcegovine Igor Crnadak ustvrdio je u četvrtak kako neće biti nikakvog referenduma o odvajanju Republike Srpske od BiH ali je istodobno upozorio kako već sama nagađanja da bi se to moglo dogoditi izazivaju zabrinutost u međunarodnoj zajednici, uključujući Ujedinjene narode

Crnadak je ovo izjavio na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci koju je održao nakon povratka iz New Yorka gdje se sastao s novim Glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom a potvrdio je kako mu je i tijekom razgovora s prvim čovjekom svjetske organizacije postavljeno upravo pitanje o mogućem otcjepljenju RS od BiH.
 
"Na sastanku nam je rečeno da je nova administracija (UN) zabrinuta zbog mogućnosti referenduma o nezavisnosti RS. Ja sam jasno stavio do znanja da mi koji živimo u RS, volimo RS i ne može biti igranja s (njenim) teritorijem ali i da referenduma za nezavisnost neće biti i da ljudi u okviru Daytona žele graditi svoju budućnost", izjavio je Crnadak.
 
Šef bosanskohercegovačke diplomacije najavio je kako će se u predstojećem razdoblju sastati sa predstavnicima svih država koje čine Vijeće sigurnosti UN i nastojati im pružiti potpune informacije o stanju u BiH.
 
Referedum "o statusu RS" spominje se u programskoj deklaraciji stranke Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojoj je na čelu Milorad Dodik.
 
 


Reci što misliš!