Događaji

Vrijeme

Sparina i žega još nas nisu napustile

Sparina i žega još nas nisu napustile

U srpnju su u nekim gradovima izmjerene najviše temperature od kada postoje postaje za mjerenje, kažu u DHZ-u

Ljeto još nije završilo te Hrvatsku ponovno očekuju visoke temperature koje će rasti do 30 Celzijevih stupnjeva krajem tjedna, potvrdili su za Jutarnji list stručnjaci iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Foto:eZadar.hr

Tekuće ljeto, odnosno srpanj, kako kažu, bio je topliji i sušniji od prosjeka, a u mnogim gradovima, poput Pazina, Rijeke, Knina, Senja, Bjelovara, Županje te na Sljemenu i Bilogori ovog su ljeta izmjereni apsolutni maksimumi.

- U srpnju su izmjerene najviše temperature od kada postoje postaje za mjerenje, a u Županji je izmjerena najviša temperatura odnosno 40,2 Celzijeva stupnja.

U drugoj polovici kolovoza očekujemo toplo vrijeme bez velikih odstupanja od prosjeka, dok će rujan biti proječno topao te nešto malo sušniji nego što je uobičajeno, kažu u DHMZ-u
Iako je u kolovozu palo dosta oborina, odnosno nešto više od prosjeka za prvu polovicu mjeseca, ljeto još uvijek nije gotovo te će u četvrtak i petak temperature narasti do 30 stupnjeva.

U Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije temperature će ipak najviše narasti te će dosegnuti 35 Celzijevih stupnjeva - objasnila je dežurna prognostičarka DHMZ-a, naglasivši kako su kišna razdoblja za kolovoz uobičajena te da je temperatura zraka tek za nijansu niža od prosjeka.

- U drugoj polovici kolovoza očekujemo toplo vrijeme bez velikih odstupanja od prosjeka, a što se tiče rujna, očekujemo proječno topao te nešto malo sušniji nego što je uobičajeno - kaže dežurna prognostičarka.

Kolovoz je pak, kako kaže klimatologinja Marina Mileta, već treću godinu nešto hladniji od prosjeka.

- Prema temperaturama prve polovice kolovoza, možemo zaključiti da je treću godinu zaredom malo hladniji nego što je bio godinama prije. S druge strane, svih ostalih 11 mjeseci u godini ove su godine bili topliji od prosjeka prethodnih godina - objasnila je Mileta dodavši da, iako se ne može govoriti u brojkama, u rujnu se ne očekuju veći odmaci od prosjeka.


Reci što misliš!