Događaji

Nuklearna energija

Britanija nagomilala više od 100 tona plutonija

Britanija nagomilala više od 100 tona plutonija

Poznato je da je plutonij jedan od radioaktivno najtoksičnijih poznatih materijala

Velika Britanija uspjela je na svojem teritoriju nagomilati više od 100 tona plutonija, količinu dostatnu za izradu 17.000 bombi veličine one koja je 1945. bačena na japanski grad Nagasaki, stoji u izvješću znanstvene institucije The Royal Society.

Toksična rezerva, koja se u zadnjih deset godina udvostručila, nastala je uglavnom nakon reprocesuiranja potrošenog uranskog goriva iz britanskih nuklearnih elektrana, zbog se čega njezino daljnje gomilanje ni u kojem slučaju ne smije nastaviti, smatraju u The Royal Society.

"Ne smijemo više dopuštati razdvajanje plutonija koji se vadi iz istrošenog nuklearnog goriva", stoji u izvješću britanskog Royal Societyja objavljenom pod nazivom 'Strateške mogućnosti za plutonij koji se vadi iz istrošenog nuklearnog goriva u Velikoj Britaniji".

Poznato je da je plutonij jedan od radioaktivno najtoksičnijih poznatih materijala. Dalje se može pretvoriti u gorivo nastalo od miješanih oksida, no može se uporabiti i kod nuklearnog oružja zbog čega predstavlja prijetnju sigurnosti.

"Samo šest kilograma plutonija bilo je u bombi koja je razorila Nagasaki", kazao je Geoffrey Boulton, jedan od autora izvješća. "Svakako što prije moramo poduzeti mjere kojima ćemo zajamčiti da ovaj opasni materijal ne padne u pogrešne ruke".


Reci što misliš!