Biznis

Nuklearna energija

Zbog problema s naftom, sve više zemalja se okreće nuklearnoj energiji

Zbog problema s naftom, sve više zemalja se okreće nuklearnoj energiji

Prije 10 godina iskorištavanje nuklearne energije stalo je u razvijenom svijetu zbog sigurnosnih razloga, no danas se svijet opet okreće tom izvoru energije

U vrijeme pojačane potražnje za fosilnim gorivima kojima cijene rastu, svijet se sve više okreće nuklearnoj energiji, ali s nuklearnom renesansom raste i opasnost od proizvodnje nuklearnog oružja, upozorila je u ponedjeljak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), prenosi njemačka agencija dpa

"Nuklearna energija doživljava nešto kao renesansu", rekao je Mohamed ElBaradei, govoreći na UN-ovoj Općoj skupštini o radu te također UN-ove agencije kojoj je on glavni direktor.

Prije 10 godina iskorištavanje nuklearne energije stalo je u razvijenom svijetu zbog sigurnosnih razloga, no danas se svijet opet okreće tom izvoru energije suočen s neizvjesnošću oko isporuka nafte kojoj pak cijena raste, rekao je El Baradei.

Glavni direktor IAEA-e izvijestio je da je oko 50 zemalja članica Sporazuma o neširenju nuklearne energije (NPT) pokazalo zanimanje za nuklearnu energiju te se u zadnje dvije godine obratilo Agenciji.

U svijetu ima 439 nuklearnih reaktora u 30 zemalja koje grade još 36 novih uz postojeće.

Razvijene države, članice Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), prosječno potroše 8.600 kilowatta struje godišnje po glavi stanovnika.

Ta brojka je 170 puta veća nego potrošnja u Africi, rekao je ElBaradei naglasivši da su takve razlike "dramatične".

Prvi čovjek IAEA-e upozorio je da zbog nuklearne renesanse raste opasnost da "nuklearni materijal bude skrenut u proizvodnju oružja" i zato je pozvao UN da uspostavi "multinacionalnu kontrolu" ciklusa proizvodnje goriva.

Na taj bi način svaka država koja želi nuklearnu energiju, ako poštuje obveze sigurnosti, dobila pristup nuklearnoj energiji bez da se u to miješa politika.

Sjevernu Koreju ElBaradei je pozvao neka poštuje preuzete obveze iz NPT-a.

Islamsku Republiku Iran, koju Zapad optužuje da nuklearni program razvija u tajnosti, pozvao je neka radi transparentno kako bi svijet jasno vidio da Iran razvija isključivo civilni nuklearni program.


Reci što misliš!