Događaji

Istraga

Jurin svjedočio u istrazi o Kornatu

Jurin svjedočio u istrazi o Kornatu

Zamoljen za komentar brojnih nagađanja o uzrocima stradanja i okolnostima spašavanja vatrogasaca Jurin je prije saslušanja izjavio kako su to "priče"

Istraga o kornatskoj tragediji nastavljena je na zagrebačkom Županijskom sudu saslušanjem glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina, kopilota helikoptera Danijela Brezovića koji je vatrogasce iskrcao na otok te još petero svjedoka.

Zamoljen za komentar brojnih nagađanja o uzrocima stradanja i okolnostima spašavanja vatrogasaca Jurin je prije saslušanja izjavio kako su to "priče", no priznao je da su i njemu neke stvari "enigma". Dodao je da se nije čuo s bivšim vatrogasnim zapovjednikom Šibensko-kninske županije Draženom Slavicom, osumnjičen da je zbog više propusta odgovoran za kornatsku tragediju koji je prošlog tjedna pušten je iz pritvora.

Slavica je prošli tjedan nakon gotovo dva mjeseca pritvora pušten jer su ispitani svi svjedoci na koje je eventualno mogao utjecati. Branit će se sa slobode, no obrana će ga, samo u predistražnom postupku, stajati oko 100.000 kuna.

Udruga profesionalnih vatrogasaca RH odlučila se na osnivanje Fonda iz kojega će se financirati Slavičina obrana, jer smatraju da se on, kao profesionalac, za eventualnu pogrešku na poslu, ne smije braniti osobno. Očekuju da će prikupiti dovoljno za pokriti sve troškove odvjetnika. "Tražimo da se od strane državnih institucija, kroz minimalne vatrogasne standarde, kroz Hrvatsku vatrogasnu zajednicu, Državnu upravu za zaštitu i spašavanje kao krovnih organizacija u budućnosti uplate u taj fond određena sredstva koja će osiguravati svim vatrogascima određenu zaštitu u ne daj bože takvim i sličnim slučajevima", izjavio je predsjednik Udruge Goran Franković.

Šibenski sudac Branko Ivić je prije Jurina saslušao Brezovića, kopilota helikoptera koji je vatrogasce i "krušku" s vodom iskrcao na otok te Dragutina Matića, pilota zrakoplova Croatia Airlinesa koji je jedno vrijeme jedini bio u vezi s kanaderom koji je gasio požar na otoku. Za poslijepodne je planirano saslušanje još četvorice svjedoka, djelatnika MORH-a iz Divulja.

O sadržaju iskaza već ispitanih svjedoka na sudu se nije moglo ništa doznati jer je istraga tajna. Kako je najavljeno, istražni sudac nakon saslušanja neće dati izjavu.

Dio obitelji stradalih sumnja u službeno objašnjenje da je uzrok tragediji bio eruptivni požar.


Reci što misliš!