Događaji

Poštanska marka

Prosvjedna nota Italiji zbog marke

Prosvjedna nota Italiji zbog marke

Italija je pustila u promet marku posvećenu gradu Rijeci kao bivšoj talijanskoj zemlji

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske uputilo je prosvjednu notu Talijanskoj Republici u kojoj izražava oštar prosvjed i duboko nezadovoljstvo u povodu izdavanja poštanske marke s fotografijama grada Rijeke i natpisom "Istočna zemlja koja je bila talijanska", javlja HTV .

MVPEI podsjeća da je "nakon saznanja u listopadu 2007. godine da se priprema izdavanje predmetne marke, odmah upozorilo na neprihvatljivost takvog postupka te su talijanska nadležna tijela odustala od javnog predstavljanja i njezinog izdavanja".

"Slijedom navedenog, iznenađuje da je marka ipak puštena u optjecaj unatoč saznanju o stajalištu Republike Hrvatske da je riječ o neprimjerenom potezu Italije, suprotnom duhu prijateljstva i dobrosusjedstva", stoji u priopćenju.

Italija je pustila u promet marku posvećenu gradu Rijeci kao bivšoj talijanskoj zemlji, iako je to u listopadu odgodila na intervenciju hrvatske diplomacije. Talijanska pošta (Poste Italiane) tiskala je marku na temelju odluke iz 2003. i vremena vlade desnog centra Silvija Berlusconija.

Na marki je slika negdašnje Guvernerove palače, a sada zgrade Pomorsko-povijesnog muzeja, i potpis "Rijeka - istočna zemlja koja je bila talijanska" (Fiume - terra orientale gia' italiana).

Hrvatska je zatražila da se hitno spriječi daljnja distribucija sporne marke.


Reci što misliš!