Događaji

Iran

Iran nastavlja s nuklearnim programom

Iran nastavlja s nuklearnim programom

"Naše je stajalište jasno. Za nas je nuklearno pitanje zaključeno", rekao je Ahmadinedžad

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad ocijenio je da iduća rezolucija UN-ova Vijeća sigurnosti "neće utjecati" na nastavak iranskoga nuklearnog programa, a glavni iranski nuklearni pregovarač Saeed Jalili rekao je kako je Iran ispunio i više od onoga što se od njega očekivalo u vezi s nuklearnim programom.

"Naše je stajalište jasno. Za nas je nuklearno pitanje zaključeno", rekao je Ahmadinedžad, kako je objavila internetska stranica državne televizije, a prenijela agencija France Presse, dan nakon dogovora svjetskih velesila o novom nacrtu rezolucije kojom bi se Iran natjeralo da prestane obogaćivati uran. Velesile su "donijele beskorisnu rezoluciju", dodao je, reagirajući na vijest da su se pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačka dogovorile o postroženju sankcija protiv Teherana.

"Taj će se dokument u idućim tjednima predstaviti Vijeću koje će o njemu glasovati", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da nacrt nove rezolucije predviđa "dodatne mjere", ali ne i nove sankcije, prenosi novinska agencija Ria-Novosti.

"Iran je ispunio i više od onoga što je trebao", izjavio je pred odborom Europskog parlamenta, tijekom posjeta Bruxellesu, Saeed Jalili, javlja agencija Reuters. "Svi priznaju da je naša djelatnost miroljubiva", rekao je, govoreći o iranskom nuklearnom programu. Podsjetio je da Iran ima pravo na obogaćivanje urana.


Reci što misliš!