Sci-Tech

Iranski dužnosnik kaže da očekuje primjenu nuklearnog sporazuma ove godine

Iranski dužnosnik kaže da očekuje primjenu nuklearnog sporazuma ove godine

Glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja Abas Arakči rekao je u ponedjeljak da očekuje da će se do kraja godine provesti povijesni dogovor sa šest svjetskih sila o smanjenju iranskoga atomskog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija.

 

"Nadajmo se da će prije kraja godine doći dan provedbe (dogovora)", rekao je Arakči novinarima nakon sastanka s višim dužnosnicima SAD-a, Rusije, Kine, Njemačke i Francuske u Beču.

Američki predsjednik Barack Obama službeno je u nedjelju zatražio od svoje administracije da pripremi suspenziju američkih sankcija Iranu, na temelju nuklearnog sporazuma kojeg su 14. srpnja potpisali Teheran i velike sile. U nedjelju je završilo razdoblje od 90 dana nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju kojom se odobrava taj diplomatski ugovor.

Europska unija također je u nedjelju usvojila zakonodavni okvir za ukidanje sankcija Iranu, na temelju nuklearnog sporazuma zaključenog u srpnju, pod uvjetom da Teheran ispuni svoje obveze, objavila je visoka predstavnica EU-a Federica Mogherini.

Ta odluka ipak predstavlja ključnu etapu u pokretanju povijesnog dogovora kojeg su u srpnju u Beču potpisali Iran i velike sile s ciljem sprečavanja Teherana da izradi atomsku bombu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.