Događaji

Sjećanje na žrtve

Obilježen međunarodni Dan sjećanja na Holokaust

Obilježen međunarodni Dan sjećanja na Holokaust

Na današnji dan prije 63 godine saveznički vojnici oslobodili su najstrašniji koncentracijski logor u nacističkoj Njemačkoj - Auschwitz, a UN je taj dan izabrao kao Međunarodni dan sjećanja na Holokaust

U Zagrebu su danas Židovska općina Zagreb i Židovska vjerska zajednica Bet Israel obilježili UN-ov međunarodni dan sjećanja na Holokaust, s osnovnom porukom da se takvo zlo više nikada, nikome, nigdje ne dogodi, javlja Dnevnik.hr

Slavko Goldstein (Foto: Dnevnik.hr)

Među brojnim uzvanicima obilježavanju Međunarodnog dana Holokausta nazočili su potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora saborska zastupnica Marija Pejčinović-Burić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pomoćni biskup zagrebački mons. Vlado Košić i dr.

Na današnji dan prije 63 godine saveznički vojnici oslobodili su najstrašniji koncentracijski logor u nacističkoj Njemačkoj -
Auschwitz, a UN je taj dan izabrao kao Međunarodni dan sjećanja na Holokaust.

Holokaust (Šoa) označava 12 godina nacističkoga progona Židova u kojem je smrtno stradalo između 5,5 i 6 milijuna pripadnika toga naroda, istaknuto je na obilježavanju u zagrebačkoj Sinagogi u organizaciji Židovske vjerske zajednice Bet Israel u suradnji s Hrvatsko-izraelskim društvom.

Predsjednik Bet Israela Ivo Goldstein naglasio je kako je zadaća svih da se sjete toga stradanja kako se ono više nikada ne bi ponovilo.

O stradanju Židova u Hrvatskoj u vrijeme NDH govorio je publicist Slavko Goldstein istaknuvši kako je, uz mnogobrojne žrtve, bilo i onih koji su se spasili, među njima i on. Obilježavanje dana Holokausta prilika je i da se iskaže zahvalnost onima koji su spasili Židove, rekao je.

U Židovskoj općini u Zagrebu otvorena je izložba španjolske slikarice Sofije Gandrias "Primo Levi, sjećanja", te je održana promocija hrvatskoga prijevoda antologije Prima Levija "Traganje za korijenima".

O izložbi su govorili veleposlanik Kraljevine Španjolske Manuel Salazar Palma i autorica.

Primo Levi, talijanski Židov, kemičar i pisac, preživio je holokaust. Pisao je pripovjetke, pjesme, romane i memoare. Godine 1944. deportiran je u Auschwitz o čemu govori u romanu "Zar je to čovjek".

Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus također je naglasio da se ovaj dan obilježava kako se nikad više nigdje ne bi dogodila takva ljudska stradanja, u kojima se nekog ubija samo zato što je druge vjere, jer je Židov.

Jedan od preživjelih logoraša u tri logora (Auschwitz, Buchenwald i Bergen-Belsen), koji nije želio otkriti svoje ime, već samo logoraški broj A3227, prepričavajući novinarima strahote koje je prošao rekao je kako su logoraši bili tretirani kao stoka, te da ni danas ne vjeruje što je sve proživio i izdržao.

"Ovaj dan je za mene strašno sjećanje i svaki puta me strese", rekao je.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je kako je razdoblje Holokausta na sramotu cijeloga čovječanstva.

"Na današnji dan želimo reći da se nitko od nas u cijelome svijetu i u Hrvatskoj neće umoriti u promicanju i zaštiti ljudskih prava", rekla je Kosor.

Hrvatski ustav jamči jednaka prava svakom čovjeku, bez obzira na vjeru i sve druge razlike, naglasila je Kosor dodavši da će Vlada nastaviti štititi pravo svakog čovjeka na normalan život.


Reci što misliš!