Događaji

Speleologija

Zadarski speleolozi istraživali jamu na Mrtološkoj kosi

Zadarski speleolozi istraživali jamu na Mrtološkoj kosi

S ovim istaživanjem započeto je snimanje filma jama i špilja u Zadarskoj županiji. Film će snimati i montirati Marko Lokas u suradnji sa Speološkim odsijekom "Liburnija" iz Zadra

Članovi Speleološkog odsjeka 'Liburnija' i PD 'Paklenica', u nedjelju 6. travnja vršili su istraživanje Miline jame na sjevernoj padini Mrtološke kose, pored zaselka Bristovac u mjestu Tribanj-Krušćica. Lokacija jame je iznad Mrtološke peći, špilje koja je vidljiva s markiranog puta prema Stapu. Jamu su istraživali Livio Kotlar, Marko Dukić, Ljubo Majica, Anika Ivković, Tonći Marčić, Tvrtko Dražina i Marko Lokas.

 

 

Staza kojom se pristupa jami nije markirana i potpuno je zapuštena, no speleolozi navode kako se od Mrtološke peći treba nastaviti azimutom od 280 stupnjeva narednih 50 metara, gdje se nalazi Milina jama.

Ulaz u jamu dimenzija je 10m x 5m, dužina objekta je 50 metara, dubina 67 metara a vertikalna visina 67 metara. Nakon početnog dijela, dužine 15-tak metara i nagiba oko 45 stupnjeva, slijedi vertikalni skok od oko 35 metara, nakon kojeg se dolazi na koso dno jame, koje je prekriveno kamenim blokovima i kršjem. Pri kraju objekta, na sjevernoj strani, otvara se uski kanal dužine 12 metara.

S ovim istaživanjem započeto je snimanje filma jama i špilja u Zadarskoj županiji. Film će snimati i montirati Marko Lokas u suradnji sa Speološkim odsijekom "Liburnija" iz Zadra. 


Reci što misliš!