Događaji

Iran postavio još tri nuklearne kaskade

Iran postavio još tri nuklearne kaskade

Iran kani instalirati 50.000 centrifuga u Natanzu

Protivno međunarodnim zahtjevima da obustavi obogaćivanje urana, Iran je instalirao 492 nove centrifuge uz već gotovo postojećih 3.000 u pogonu.

Službeni Teheran objavio je u utorak, na dan koji naziva Danom nuklearnog programa, da testira novu generaciju centrifuga, koje je nazvao IR-2, a koje imaju bolje performanse.

Pomoćnik dirketora Iranske organizacije za atomsku energiju, Mohammad Saidi, opovrgnuo je da njegova zemlja ima 'tehničkih problema' u aktivnostima obogaćivanja urana.

U zadnjem izvješću o Iranu Međunarodna agencija za atomsku energiju navodi da tvornica za obogaćivanje urana u Natanzu funkcionira ispod svojih teoretskih kapaciteta.

Vijeće sigurnosti UN-a opetovano zahtijeva da Iran obustavi obogaćivanje urana, što može poslužiti razvoju nuklearnog oružja, no Islamska Republika, četvrti svjetski izvoznik nafte, brani svoje pravo i tvrdi da je taj proces isključivo civilan u svrhu proizvodnje energije.

Predsjednik Mahmud Ahmadinedžad najavio je prošle godine da Iran kani instalirati 50.000 centrifuga u Natanzu, no taj proces se odvija vrlo polako.

Iran, koji je potpisnik sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, već trpi sankcije zbog neposluha prema zahtjevima međunarodne zajednice.


Reci što misliš!