Događaji

Plaće

Sindikati državnih službenika i policije traže povećanje plaća

Sindikati državnih službenika i policije traže povećanje plaća

Sindikat ministru Vukeliću zamjera što je povećanjem plaća radnika ZTZ-a od 10 posto za službenike i namještenike i 20 posto za mehaničare, tehničare, tehničke specijaliste i pomoćne djelatnike doveo u nepovoljniji položaj ostale civilne zaposlenike u sustavu obrane

Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske i Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a zatražili su danas povećanje plaća službenika i namještenika MORH-a i policajaca koji nisu obuhvaćeni Vladinom odlukom o povećanju plaća djelatnim vojnim osobama i radnicima Zrakoplovno-tehničkog zavoda (ZTZ).

Sindikat državnih službenika u priopćenju je zatražio od ministra obrane Branka Vukelića hitno ujednačavanje sustava plaća u MORH-u.

Sindikat ministru Vukeliću zamjera što je povećanjem plaća radnika ZTZ-a od 10 posto za službenike i namještenike i 20 posto za mehaničare, tehničare, tehničke specijaliste i pomoćne djelatnike doveo u nepovoljniji položaj ostale civilne zaposlenike u sustavu obrane.

Naime, jednako uvećanje plaća nije omogućeno djelatnicima Remontnog zavoda kopnene vojske, koji obavljaju generalni remont tenkova, borbenih vozila, topova, raketnih sustava, benzinskih postaja i dr., kao i ostalim specijaliziranim tehničarima raspoređenim u Oružanim snagama, ali i svim službenicima i namještenicima.

Stoga sindikat traži hitan sastanak s Vukelićem, radi razmatranja gospodarskog i socijalnog položaja oko 4.800 službenika i namještenika koji nisu obuhvaćeni povećanjem plaća.

I Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a u priopćenju ističe kako "povećanje plaća vojsci nužno vodi za sobom i povećanje plaća policajcima".

I dosad je plaća vojnika bila četiri posto veća od plaće policajca, unatoč dodatku na posebne uvjete rada, naglašava sindikat te upozorava da policajci primaju manje od prosječne plaće u Hrvatskoj, čime država pokazuje koliko stvarno cijeni policiju.

Sindikat stoga traži od ministra Berislava Rončevića jasan plan razvoja MUP-a, povratak dostojanstva službi te povećanje plaća.


Reci što misliš!