Događaji

Sindikati

Sindikat Slobodne Dalmacije traži usklađivanje plaća s rastom troškova života

Sindikat Slobodne Dalmacije traži usklađivanje plaća s rastom troškova života

Nedopustiva je lakoća s kojom gospoda koja vode tvrtku ignoriraju Kolektivni ugovor jer su još 22. veljače sindikati pokrenuli inicijativu za korekciju najniže osnovne plaće zbog velike inflacije i rasta troškova života, kaže se u priopćenju sindikata

Nezavisni sindikat Slobodne Dalmacije pozvao je danas Upravu tog dnevnog lista da se nakon više mjeseci otezanja sastane sa sindikatima i napokon očituje o zahtjevu za usklađivanjem plaća s porastom troškova života.

Nedopustiva je lakoća s kojom gospoda koja vode tvrtku ignoriraju Kolektivni ugovor jer su još 22. veljače sindikati pokrenuli inicijativu za korekciju najniže osnovne plaće zbog velike inflacije i rasta troškova života, kaže se u priopćenju sindikata.

Državni zavod za statistiku ustvrdio je da su 2007. potrošačke cijene povećane za 5,8 posto, pa Nezavisni sindikat inzistira da Uprava korigira najnižu osnovnu plaću najmanje za taj porast od 5,8 posto, što bi se primjenjivalo retroaktivno od početka 2008. do kraja godine.

Osim toga, upozorava sindikat, već je postalo pravilo da samo novinari i grafičari Slobodne Dalmacije u cijelom sustavu EPH jedini rade za sve blagdane. Dokle će trajati praksa po kojoj su neki podobni za odmor u dane dvobroja, a drugima se uskraćuje ono što im pripada po svim zakonskim propisima, kaže se u priopćenju.

Nezavisni sindikat poziva Upravu da iz dosjea novinara Srđana Kaića, Damira Petranovića, Đermana Senjanovića i Damira Šarca povuče opomene i prijetnje izvanrednim otkazima, jer one ne proizlaze iz kršenja prava i obveza reguliranih Kolektivnim ugovorom Slobodne Dalmacije.

Nedopustive su disciplinske mjere prema radnicima zbog njihova javno iskazanog osobnog mišljenja, na koje imaju pravo kao i svi ostali, naglašava se u priopćenju.


Reci što misliš!