Događaji

Kruna proslave 21. rujna

Deseta godišnjica beatifikacije kardinala Stepinca

Deseta godišnjica beatifikacije kardinala Stepinca

Na Kaptolu su posebno ponosni na međunarodni znanstveni simpozij "Kardinal Alojzije Stepinac povijesni kontekst u međunarodnoj perspektivi"

Katolička crkva 13. rujna počinje obilježavati desetu obljetnicu beatifikacije blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Proslava počinje hodočašćem vjernika u Mariju Bistricu, a svećenici Zagrebačke nadbiskupije poći će stopama uzništva kardinala Stepinaca u Lepoglavu, Macelj i Krašić.

Kruna proslave bit će 21. rujna kada će državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone predvoditi misu u zagrebačkoj katedrali.

Bozanićeva knjiga

U sklopu Stepinčevih dana kardinal Bertone će također blagosloviti prostorije Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Najavljeno je i predstavljanje knjige kardinala Josipa Bozanića "Blaženi Alojzije Stepinac - baština koja obvezuje".

Na Kaptolu su posebno ponosni na međunarodni znanstveni simpozij "Kardinal Alojzije Stepinac povijesni kontekst u međunarodnoj perspektivi" na kojem će sudjelovati ugledni međunarodni znanstvenici.

- Odlučili smo se za međunarodni znanstveni simpozij jer smo željeli pokazati hrvatskoj javnosti da ima puno uglednih znanstvenika u svijetu koji pozitivno govore o ulozi kardinala Stepinca - kažu na Kaptolu. Na simpoziju će nastupiti povjesničari iz nekoliko europskih zemalja, a s posebnom se pozornošću očekuje nastup američke znanstvenice židovskog podrijetla dr. Esther Gitman.

Tisuće dokumenata

Ta rođena Sarajka, kojoj je dio obitelji stradao u NDH, u svom se znanstvenom radu bavi spašavanjem Židova na području NDH. Doktorirala je na temi "Spašavanje i preživljavanje Židova u NDH 1941.-1945."

Ulozi kardinala Alojzija Stepinca posvetila je 35 stranica. Iznosi tezu da je Stepinac za Židove učinio više nego što to neki žele priznati. Na Kaptolu ističu da je dr. Esther Gitman proučila više tisuća dokumenata te razgovarala s nizom svjedoka.


Reci što misliš!