Događaji

Članovi posade dobro

Oslobođen brod "Irene"

Oslobođen brod

Samo u ovoj godini somalski pirati oteli su 30 brodova u najprometnijem, ali i najopasnijem morskom prolazu koji spaja Europu i Aziju

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija priopćilo je da je japanski brod Irene, na kojem su i dvojica hrvatskih državljana, tijekom jučerašnjeg dana oslobođen.

Svi su članovi posade dobro, a brod je nastavio ploviti prema obali Omana.

Informaciju su potvrdili brodovlasnici i direktor B.S.M. Centra za posade Tihomir Udovč, putem kojih je Ministarstvo bilo u stalnom kontaktu zaprimajući sve relevantne informacije o ovom slučaju, navodi MVPEI.

Reuters je prethodno objavio da su somalski gusari oslobodili pomorce nakon što je plaćena oktupnina od 1,6 milijuna dolara, pozivajući se na izvore regionalne vlade u Somaliji.

Tanker je otet 21. kolovoza na putu iz Indije prema Francuskoj. Pirati su se iskrcali i brod je otplovio. Svih 25 članova posade na sigurnom su, rekao je Abdulqadir Muse Yusuf, pomoćnik somalskog ministra ribarstva.

Samo u ovoj godini somalski pirati oteli su 30 brodova u najprometnijem, ali i najopasnijem morskom prolazu koji spaja Europu i Aziju.

Otmica ukrajinskog broda koji prevozi oružje izazvala je najviše pozornosti. Jučer je jedan od predstavnika pirata rekao kako su u tijeku pregovori o otkupnini u visini od osam milijuna dolara. MV Faina otet je 20. rujna. Na njemu je 20 članova posade i 33 T-72 tenka koji su trebali biti iskrcani u Keniji.

Početkom tjedna Vijeće sigurnosti UN-a ponovno je pozvalo na zajedničku vojnu akciju protiv pirata koji su do sada zaradili milijune dolara, a zbog njih su se povećali troškovi osiguranja brodova.


Reci što misliš!