Događaji

Mogući udar?

Razorni asteroid pogodit će zemlju za 160 godina?

Razorni asteroid pogodit će zemlju za 160 godina?

Iako je sudar Zemlje sa 1999 RQ36 moguć tek krajem idućeg stoljeća, mogućnost da se asteroid skrene sa postojeće putanje treba ispitati odmah, prije nego što učini seriju približavanja Zemlji u razdoblju između 2060. i 2080. godine

Jedan asteroid, koji su astronomi do nedavno smatrali bezopasnim, prema najnovijim bi istraživanjima, teoretski, kroz 160 godina mogao udariti u Zemlju, prenosi Totalportal.hr .

Asteroid oznake 1999 RQ36, otkriven je prije desetak godina ali mu se nije davala posebna pažnja, jer nisu postojali izgledi da se sudari sa Zemljom u idućih sto godina - odnosno vremenskom okviru koje astronomi rutinski uzimaju za proračunavanje potencijalne prijetnju.

Novi, pak, proračuni pokazuju da su šanse da asteroid udari u Zemlju između 2169. i 2199. godine 1:1400, prenosi stranica Newsscientist.

Asteroid 1999 RQ36 ima promjer od oko 560 metara, te je dva puta veći od asteroida Apophis čije su šanse da udari u Zemlju 2036. godine 1:45.000.

Niti jedan od ova dva asteroida, ostvare li se najcrnje prognoze, neće uništiti Zemlju, ali bi mogli izazavati tsunamije katastrofalnih razmjera.

Iako je sudar Zemlje sa 1999 RQ36 moguć tek krajem idućeg stoljeća, mogućnost da se asteroid skrene sa postojeće putanje treba ispitati odmah, prije nego što učini seriju približavanja Zemlji u razdoblju između 2060. i 2080. godine.

Putanje asteroida se za vrijeme takvih približavanja 'savijaju' pod utjecajem gravitacije Zemlje i snaga savijanja u najvećoj mjeri ovisi koliko blizu naše planete prolazi asteroid. Čak i neznatno 'odgurivanje' asteroida s putanje prije ulijetanja u orbitu izazvalo bi kasnije spasonosnu promjenu putanje.

A kad je 1999 RQ36 u pitanju, skretanje asteroida s putanje za manje od jednog kilometra bilo bi dovoljno da se potpuno eliminira mogućnost sudara.

Ipak, nakon 2080. godine asteroid se neće značajnije približiti Zemlji prije potencijalnog sudara tako da bi tada njegovo skretanje s putanje sudara moralo biti nekoliko desetaka kilometara - što je teža, skuplja i u konačnici neizvjesnija varijanta.

Astrofizičari upozoravaju na nužnost praćenje asteroida te na proračunavanje mogućeg sudara i izvan stogodišnjeg vremenskog okvira kako bi se lakše identificirali slični slučajevi.


Reci što misliš!