Događaji

Astronomija

Noćas pokraj Zemlje prošao veliki asteroid

Noćas pokraj Zemlje prošao veliki asteroid

Asteroid 2005 YU 55 veličine nosača aviona, odnosno promjera 400 metara, prošao je noćas blizu našeg planeta, na opće oduševljenje astronoma koji su teleskopima imali prigodu pogledati najveći asteroid tako blizu Zemlji od 1976. godine.

Asteroid se najviše približio Zemlji 28 minuta iza ponoći prema srednjoeuropskom vremenu, a bio je u Mjesečevoj orbiti, otprilike 322 tisuće kilometara iznad Zemlje, javlja HRT .

Nije predstavljao nikakvu opasnost. Tisuće profesionalnih i amaterskih astronoma diljem svijeta je promatralo asteroid. Taj se asteroid nalazi u orbiti već tisućama godina i ona ga u redovitim razmacima približava Zemlji, Marsu ili Veneri. Kreće se brzinom od oko 30,000 km/h.

Bilo ga je lako naći, rekao je Reutersu ravnatelj zvjezdarnice u Brooklineu, Massachusets, Ronald Dantonowitz. Kreće se drugačije od ostalih zvijezda, a izgleda kao ogroman kamen koji pluta svemirom.

Računalne simulacije njegove putanje u sljedećih sto godina pokazale su da nema izgleda da udari u Zemlju ili u Mjesec u tom razdoblju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.