Događaji

Lažna bolovanja

HZZO šalje inspektore u kontrolu bolovanja po kućama

HZZO šalje inspektore u kontrolu bolovanja po kućama

Inspektori u kuće neće ulaziti ako im osiguranik ne dozvoli, jer bi u suprotnom kršili njegova ustavna prava. Međutim, onemogućavanje ulaska bacat će sumnju na osiguranika

U borbu protiv lažnih bolovanja HZZO kreće i kontrolirajući osiguranike po kućama. Ulaziti neće bez privole, no ako ih osiguranik ne pusti u svoj dom, smatrat će se da nešto skriva, javlja Net.hr

Prema novom Pravilniku o ovlastima i načinu rada kontrolora HZZO-a, kontrolori će od sada, osim osim provođenja nadzora u ordinaciji izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite, imaju pravo obaviti i neposrednu kontrolu u kući osiguranika.

Inspektori u kuće neće ulaziti ako im osiguranik ne dozvoli, jer bi u suprotnom kršili njegova ustavna prava. Međutim, onemogućavanje ulaska bacat će sumnju na osiguranika.

Riječ je o Pravilniku koji će stupiti na snagu do kraja svibnja, a koji bi trebao pomoći u smanjenju broja lažnih bolovanja. Takav potez mogao bi se smatrati ozbiljnim narušavanjem prava hrvatskih građana, međutim dozvolit će inspektorima, koji u kuću osiguranika neće moći ući bez privole, da pomisle kako osiguranik nešto skriva ako im "zalupi vrata pred nosom".

"Ako pacijent nije voljan pustiti kontrolora u stan ili kuću, on neće ući, i neće biti sankcija prema pacijentu. Međutim, tko je objektivno bolestan nema razloga da ne pusti kontrolora i to je signal da postoji razlog za takvo ponašanje", tumačenje je novih pravila državnog tajnika Dražena Jurkovića.

No njegovo je gledište da se time ne narušava pravo građana nego da mu se pomaže.

"Nekad su pacijenti u takvom stanju da moraju ležati u krevetu pa kontrolor može vidjeti da li mu što treba", kaže Jurković.

Ipak priznaje, da pomoći, liječnici koji su i sada dolazi u kuće osiguranika kada im je trebala pomoć, sada ulaze kako bi provjerili bolovanje i izborili se da smanje broj onih lažnih.

"U cilju nam je smanjiti stopu bolovanja, ne samo zbog zdravstvene potrošnje nego i zato da oni kojima nije potrebna zdravstvena kuna ne uzimaju od onih kojima ona doista treba", zaključio je Jurković za Novi list.


Reci što misliš!