Događaji

Znatno smanjenje

HZZO: smanjena stopa bolovanja

HZZO: smanjena stopa bolovanja

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) izvijestio je danas da je prošle godine smanjena stopa bolovanja i broj dana provedenih na bolovanju, kojih je bilo za oko milijun i 300 tisuća manje nego 2012.

Ukupna stopa bolovanja prošle je godine iznosila 2,85, što je značajno smanjenje u odnosu na 3,11, koliko je iznosila 2012., izvijestili su danas u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) u kojemu zaslužnim smatraju kontinuiranu kontrolu medicinske opravdanosti bolovanja, odnosno gotovo 24 tisuće prošlogodišnjih kontrola.

U HZZO-u naglašavaju i da su tijekom cijele prošle godine kontrolirali izvršavanje ugovornih obveza zdravstvenih ustanova i privatnih zdravstvenih radnika, te obveze isporučitelja ortopedskih i drugih pomagala koji s HZZO-om imaju sklopljen ugovor o provođenju zdravstvene zaštite.

Kontrole su rezultirale s 13 izrečenih opomena te 7 pokrenutih postupaka za raskid ugovora, primjerice za ginekologe koji, unatoč sustavnim opomenama, nastavljaju naplaćivati svoje usluge, iako ih pokriva osiguranje, istaknuo je na konferenciji za novinare ravnatelj Zavoda Siniša Varga.

U HZZO-u su najavili i uvođenje Panela rasta i uhranjenosti djeteta u zdravstvenu zaštitu predškolske djece i obiteljsku medicinu. Njime će se omogućiti dodatno praćenje zabrinjavajuće pretilosti, ali i neuhranjenosti djece. Uz to, panel će se moći koristiti i za praćenje rasta djece s kroničnim bolestima koje čine rizik za optimalan rast i uhranjenost. Vođenje panela bit će ujedno i pokazatelj kvalitete rada liječnika obiteljske medicine i pedijatara.

U Zavodu ističu i da su na Popis ortopedskih i drugih pomagala HZZO-a uvrstili velik broj istovrsnih pomagala, no po novoj povoljnijoj cijeni, nižoj za 10 posto. Riječ je o oblozima za rane, pomagalima za urogenitalni sustav, antidekubitalnim pomagalima, gelovima za kateterizaciju i drugo. Uvrštavanje pomagala po povoljnijoj cijeni osiguranicima bi trebalo omogućiti njihovu veću kvalitetu i dostupnost, ističu u HZZO-u.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.