Događaji

Sindikati

Štedjet će se i na socijali

Štedjet će se i na socijali

Za prve poteze nove Vlade Jadranke Kosor sindikati nemaju lijepih riječi

Čelnici Hrvatske udruge sindikata (HUS) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) na konferencijama za novinare iznijeli su svoja stajališta o rebalansu proračuna, najavama kriznih aktivnosti Vlade i zaduženosti građana. Za prve poteze nove Vlade Jadranke Kosor sindikati nemaju lijepih riječi, javlja HTV

Štetni ugovori odnesu 130 milijuna eura

HUS tako novi rebalans proračuna naziva tek kozmetičkim, kojim se neće ostvariti značajne uštede. Proračunski će se rashodi samo nastavljati pokrivati novim zaduživanjima, a reforma javna uprave, kojom bi se smanjio broj općina, neće se provoditi. Tvrde da bi se veće uštede ostvarile kada bi se efikasnije spriječavao kriminal i korupcija.

Kada bi se onemogućilo da pojedinici ostvaruju velike provizije u javnoj nabavi, uštede u proračunu bile bi veće od onih koje će se ostvariti smanjenjem plaća i mirovina, kazao je predsjednik HUS-a Ozren Matijašević, navodeći primjer HEP-a. Državni je proračun, kazao je, zbog štetnih ugovora na godinu oštećen za 130 milijuna eura.

Ne živi se bolje

U lipnju je potrošnja građana smanjena za 0,14 posto u odnosu na mjesec ranije. Manja je i bankarska zaduženost, ali se ne živi bolje, upozoravaju Nezavisni hrvatski sindikati. Prema statistikama, prosječnoj hrvatskoj obitelji nedostaje oko četvrtina plaće za pokrivanje osnovnih životnih troškova.

Uoči donošenja sljedećeg rebalansa proračuna, sindikalisti najavljuju smanjenje troškova kroz plaće zaposlenika javnih i državnih službi. Ako tu treba uštedjeti više od 10 milijardi, jasno je da je to nemoguće i da će se štednja ugurati prema plaćama, mirovinama, socijali i zdravstvu, izjavio je Krešimir Sever.


Reci što misliš!