Politika

Nastavak u petak

Vlada i sindikati državnih službi nastavljaju pregovore u petak

Vlada i sindikati državnih službi nastavljaju pregovore u petak

Radi se realizaciji sporazuma iz 2009. o rastu osnovice za plaće zaposlenima u državnim službama za šest posto slijedom rasta BDP-a u dva uzastopna tromjesječja za više od dva posto

Pregovori predstavnika Vlade i sindikata državnih službi o rastu osnovice za plaće nastavljaju se u petak, izvijestio je u utorak predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić nakon još jednog kruga razgovora u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Ništa nije dogovoreno, u petak bismo trebali znati kakva je konačna ponuda, rekao je Jagić napominjući da su razgovarali i o sastanku Vlade sa sindikatima javnih službi. "Vlada pokušava zadovoljiti državne i javne službe, i tu smo se našli u nekakvoj slijepoj ulici i nadam se da će se to riješiti do petka", kazao je Jagić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika policije Zdravko Lončar napomenuo je da su sindikati zamoljeni za "time out"  kako bi  Vlada usuglasila ponudu iza koje može stati.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša rekao je da su iz Vlade, nakon što su propali pregovori s javnim službama, zatražili par dana vremena da stvari ponovno poslože, a u petak će izaći s novim prijedlogom i ponudom za uvećanje osnovice.

Razgovarali smo i o drugim stvarima vezanim za sporazum i očekivali smo Vladinu ponudu, no nismo je dobili, i tu se otvaraju pitanja zanimljiva objema stranama, kazao je Pleša.

Na upit u vezi božićnica, rekao je da će prema najavama ministra financija Zdravka Marića one biti isplaćene zaposlenima u državnim i javnim službama, jedino je upitno kada - ove ili iduće godine.

Na upit je li im prihvatlijv model povećanja osnovice ponuđen javnim službama  - tri posto 1. travnja i još tri 1. studenoga, Pleša je rekao kako prvo trebaju vidjeti što će ponuditi Vlada i da svaku ponudu koju dobiju moraju iskomunicirati sa sindikalnim tijelima i članstvom.

Imamo vremena do kraja godine, jer se naš sporazum automatski aktivira od 1. siječnja  2017., kada počinju teći rokovi koji bi bili relevantni u eventualnim sudskim sporovima, pojasnio je.

Odgovarajući na upit o mogućim sindikalnim akcijama Pleša je rekao kako za njih ima vremena, a o tome ne želi špekulirati.


Reci što misliš!