Događaji

Cjepivo

Gripa A: Cjepivo već u rujnu!

Gripa A: Cjepivo već u rujnu!

Do kraja godine bit će proizvedeno 200 milijuna doza, nedovoljno za najnužnije potrebe cijelog svijeta

Od pojave u travnju, virus svinjske gripe H1N1 nije napravio neku veću štetu, ali se brzo raširio i pritajio kao da skuplja snagu za eksploziju na jesen, točnije u rujnu, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije. Klinička ispitivanja novog cjepiva za odrasle kasno su počela, 7. kolovoza (za djecu potkraj kolovoza) a za to vrijeme proizvođači štancaju ampule, piše dr. sc. Ignac Kulierza Vjesnik

Do kraja godine bit će proizvedeno 200 milijuna doza, nedovoljno za najnužnije potrebe cijelog svijeta. Ovaj put u cjepivo se neće dodavati karakteristični adjuvanti (emulzija i alu-soli) jer se stručnjaci boje neugodnih posljedica kojih je ranije bilo.

Kako kaže direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti dr. Anthony Fauci ovaj put ne smijemo činiti nikakve kompromise jer se radi o svjetskoj populaciji pa rizik smanjujemo na najmanju moguću mjeru. No, ostaje dilema; kako stvoriti protokol kada dati jednu, a kada dvije doze. Upravo se od kliničkih ispitivanja očekuju odgovori. Mala djeca koja nikad nisu imala gripu, ponekad trebaju i docjepljivanje.

Virus svinjske gripe nije se mijenjao, dakle nije se ukrštao s drugim srodnicima niti je mutirao, što ne znači da ne može. Po svemu sudeći, već se javlja rezistencija virusa gripe A (H1N1) na Tamiflu, no ta je pojava sporadična. Za sada je rezistencija zabilježena u nekoliko zemalja.

Istina, postoji drugi antivirusni preparat Relenza, a u takvoj situaciji ostaje jedino kombinirati dva takva preparata. Virusi gripe napadaju ptice, svinje i ljude, ali znakovi infektivne bolesti utvrđeni su na psima, konjima i drugim životinjama. Zanimljivo da ovaj virus napada purice, ali ih ne ubija navodno zato što te ptice piju manje vode. Na farmama u Čileu provodi se karantena, pa nije čudo da tako oporavljena purica dospije za Božić i na vaš stol.

Za razliku od Amerike, Europa i Azija su kad je u pitanju virus H5N1 neškodljivo uništavala napadnuta jata peradi. Zbog virusa je u Tajlandu prije nekoliko godina uništeno čak 80 posto pernate populacije što je dovelo u pitanje izvoz pilećeg i purećeg mesa. Prema statistikama Svjetske zdravstvene organizacije, dosad je u SAD-u svinjska gripa odnijela 522 ljudska života što je u okviru mortaliteta sezonske gripe.

Vjeruje se ipak da svi slučajevi nisu prijavljeni ili testirani i da je stvarni broj umrlih daleko veći Računa se da je bilo inficirano više od milijun ljudi. Oko 75 posto hospitaliziranih bili su djeca i tinejdžeri i među njima je i najviše umrlih.

Na jesen kao udarnu sezonu svinjske gripe računa se zbog povratka učenika i studenata u učionice jer je svako okupljanje izvor zaraze. Kvake na vratima, gumbi na liftovima ili ručke u javnom prijevozu također su mjesta infekcije. Do sada su u Velikoj Britaniji od svinjske gripe umrle 54 osobe, a epidemiolozi očekuju drugi val zaraze tijekom rane jeseni. A prvo cjepivo trebalo bi uslijediti početkom studenog.

Ranjiva populacija bit će bolesnici od astme, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, mala djeca i trudnice. Protokol WHO-a nalaže da se trudnice preventivno liječe, tj. čim se potvrdi infekcija virusom svinjske gripe. Trudnoća dovoljno oslabi imunitet da se virus u tijelu eksplozivno umnožava i tako se može, najčešće zbog upalei pluća, dogoditi fatalni ishod. Cijepljenjem rizičnih skupina koje smo spomenuli, može se relativno dobro zaštititi dosta velika populacija.

Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je da se cjepivo protiv svinjske gripe H1N1 već proizvodi te da će prve količine stići u rujnu. Sad se provode klinička ispitivanja na 4500 dragovoljaca. Mnogi smatraju kako je to mali uzorak da bi se sagledali svi eventualni sporedni učinci, pogotovo oni na maloj djecu i trudnicama.

No ima nešto što se često ne spominje, a to su sporedni učinci antivirusnih preparata. Ako kažemo da u kritičnoj situaciji mogu sačuvati glavu, onda sve drugo možemo zaboraviti. Rizik od virusa svinjske gripe je veći od rizika sporednih učinaka antivirusnih lijekova.


Reci što misliš!