Događaji

Biskup pedofil pred beatifikacijom

Vatikan: Još jedan pedofilski skandal

Vatikan: Još jedan pedofilski skandal

Kako prenosi Associated Press, dosad su podignute 73 tužbe protiv svećenika za seksualno zlostavljanje maloljetnika s više od 235 svjedoka

"To se događalo svake noći, nekad u svećenikovoj sobi, nekad u kupaonici, čak i u ispovjedaonici.To niste mogli reći roditeljima jer bi vas svećenik pretukao", dio je svjedočanstva sada 59-godišnjeg Alessandra Vantinija.

Njega su kao dječaka zlostavljali svećenici u Katoličkom institutu za gluhe. Vantini kaže da se osjećao "kao da je mrtav". U školi u kojoj je trpio seksualna zlostavljanja Vantini je proveo 13 godina života, od svoje 6. do 19. godine. Vantini je naveo imena dvojice svećenika i braće koji su ga zlostavljali, a koji su još uvijek živi.

Ove godine, Vantini i još nekolicina njegovih vršnjaka odlučili su javno progovoriti o strahotama koje su preživjeli za vrijeme boravka u školi u Vatikanu. Desetljećima su svećenici u Italiji živjeli u tišini zbog društvenog statusa kojega crkva kao institucija ima u toj zemlji. Ipak, u posljednje se vrijeme sve više razotkrivaju mračne strane Vatikana i mnogobrojna seksualna maltretiranja koja su njihovi svećenici vršili nad štićenicima.

Biskup pedofil pred beatifikacijom

Uz Vantinija, protiv svećenika je svjedočio i 60-godišnji Gianni Bisoli, koji je uz imena koje je i Vantini naveo, dodao i još 12 imena svećenika koji su ga mučili, silili na oralni seks i seksualno zlostavljali. U svojoj izjavi, Bisolo je optužio i veronskog biskupa monsinjora Giuseppea Carraroa za mučenje u pet slučajeva. "Biskup Carraro me počeo dodirivati te je to radio sljedećih 15-20 minuta. Sljedeći put me pokušao zlostavljati bananom ili prstima. Zauzvrat mi je davao slatkiše." Taj isti biskup je predložen od crkvenih otaca za beatifikaciju.

Istraga o ovim slučajevima je prepuštena Vatikanu, odnosno njihovoj Kongregaciji za doktrinu vjere, koja se, između ostaloga, bavi i slučajevima seksualnog zlostavljanja od strane svećenika.

Italija zaostaje u odštetama

Kako prenosi Associated Press, dosad su podignute 73 tužbe protiv svećenika za seksualno zlostavljanje maloljetnika s više od 235 svjedoka. Gotovo svi slučajevi su izašli u javnost nakon što je u SAD-u podignuta tužba protiv jednog katoličkog svećenika zbog maltretiranja maloljetnika.

Ipak broj osuđenika u Italiji je gotovo zanemariv prema broju u SAD-u i Irskoj. Talijanska je crkva morala dosad platiti samo nekoliko stotina tisuća dolara odštete žrtvama, dok je u SAD-u dosad isplaćeno 2,6 milijardi dolara, a u Irskoj 1,5 milijardi dolara.


Reci što misliš!