Događaji

Hrvatske autoceste

Kalmeta: Bit će smijenjen svatko kome se dokaže krivnja

Kalmeta: Bit će smijenjen svatko kome se dokaže krivnja

Božidar Kalmeta je za HTV izjavio kako je zatražio izvještaj unutarnje kontrole i Nadzornog odbora, te da će biti smijenjen svatko kome se dokaže krivnja

Ono što je HEP-u Rade Buljubašić, HAC-u je Josip Pocrnić - fantomski zaposlenik koji plaću prima za nerad. Članovi Uprave HAC-a od izvođača radova na dar dobili šest luksuznih automobila vrijednih gotovo dva i pol milijuna kuna. Braća Slaven i Jozo Žužul, vlasnici tvrtke Skladgradnja, bojili su tunele po Hrvatskoj za nekoliko puta viši iznos od tržišne cijene.

Sve učestaliji mutni poslovi u HAC-u, rezultirat će smjenom Uprave. Iako službene potvrde još nema, Uprava će, navodno, pasti već sljedećeg tjedna, javlja HTV . Oporba tvrdi, sklopljeni poslovi u HAC-u pljačka su desetljeća. No, smjena Uprave ne znači ništa.

Premijerka odgovara - činimo sve da se dvojbe razjasne, zapreke uklone. Političke volje ne nedostaje. Ove ocjene iz SDP-a su prevršile svaku mjeru! Oni neprekidno govore kako nema političke volje, da netko pritišće neovisna državna tijela, kao sto je DORH ili USKOK, ili sudove, mislim to je naprosto tragikomično.

Tragikomičnim Ivica Pančić iz SDP-a smatra smjenjivanje Uprave zbog skupocjenog voznog parka. Ako im je najveći krimen dobivanje automobila na dar, onda bi, ističe, sve uprave po Hrvatskoj trebale biti smijenjene. Hobotnicu korupcije vidi u namještanju natječaja, za što optužuje i premijerku. Ona, kaže, kao potpredsjednica, nije mogla ne znati što se događa u Vladi.

Ona je dobro znala što radi tadašnji premijer Sanader, što radi njezin kolega, ministar Kalmeta. I da je htjela, mogla je dignuti glas protiv toga jer ne jednom je upozoravano da se u hrvatskoj cestogradnji događaju pljačke ogromnih razmjera, kaže Pančić.

Izgradnja cesta, koja god vlada bila na vlasti, uvijek je predmet spora i mnogobrojnih polemika. Ovaj je put premijerka Kosor lopticu očito prebacila na resornog ministra.

Božidar Kalmeta je za HTV izjavio kako je zatražio izvještaj unutarnje kontrole i Nadzornog odbora, te da će biti smijenjen svatko kome se dokaže krivnja.

Međutim smjenjivat će se samo na temelju jasnih dokaza, a ne zbog toga što je netko negdje čuo ili zato što to želi oporba koja nije spremna pomesti u svome dvorištu, rekao je Kalmeta u izjavi za središnji Dnevnik HTV-a. Stvar je jasna - dokazi pa potezi - za smjene uvijek ima vremena.

Na novinarsko pitanje surađuje li u istrazi s Državnim odvjetništvom i Europskim korupcijskim uredom koji istražuje HAC-ove ugovore o izgradnji autoceste Rijeka-Zagreb, rekao je da potiče svaki oblik provjere i istraživanja.

 


Reci što misliš!