Događaji

Nelegalno preradili i prodali žito

Zaposlenici Đakovštine osumnjičeni za varanje na zalihama žitarica

Zaposlenici Đakovštine osumnjičeni za varanje na zalihama žitarica

Đakovština je krajem siječnja, nakon što tri mjeseca nije isplatila plaće radnicima, otišla u stečaj

Dvoje čelnih ljudi iz Đakovštine, predsjednik Uprave Mijo Matić i član Uprave Paško Gašpar, danas je prijavljeno zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave čime su Ravnateljstvo za robne zalihe te više pravnih i fizičkih osoba oštetili za iznos veći od 27,7 milijuna kuna.

Uz Matića i Gašpara, optuženo je još pet osoba zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo krivotvorenja službene isprave. Dvojica prvooptuženih su dovedena u Istražni centar Županijskog suda u Osijeku.

Nelegalno preradili i prodali žito

Istragom se utvrdilo kako su Matić i Gašpar od 1. siječnja 2009. godine do 25. siječnja 2010. godine uskladištili različite žitarice i uljarice koje su bile vlasništvo Ravnateljstva za robne zalihe i više pravnih i fizičkih osoba te su ih bez odobrenja vlasnika preradili u svojim prerađivačkim pogonima i prodali. Novac dobiven prodajom iskoristili su za poslovanje Đakovštine te time oštetili Ravnateljstvo za robne zalihe te fizičke i pravne osobe za 22 milijuna kuna.

Uz to je Matić zlouporabio položaj i ovlasti tako što je od 1. siječnja 2008. godine do 31. lipnja 2009. godine 5,8 milijuna kuna koja su zarađena u Stanici za tehnički pregled motornih vozila iskoristio za tekuće poslovanje Đakovštine. Ta Stanica za tehnički pregled posluje u sklopu tvrtke, no novac koji je 61-godišnjak iskoristio pripada Županijskoj upravi za ceste Osječko-baranjske županije i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Lažirali podatke o stanju državnih zaliha

U istrazi je utvrđeno i kako je svih sedam prijavljenih krivotvorilo službene isprave jer su na poticaj Gašpara u zapisnike unijeli lažne podatke o stanju državnih robnih zaliha, bez da su prethodno utvrdili stvarno stanje u ćelijama silosa. Istraga u Đakovštini se nastavlja.

Od danas ujutro se znalo da se nešto događa oko Đakovštine, jer je Policijska uprava Osječko-baranjska obavijestila da provodi kriminalističko istraživanje povezano s poslovanjem Đakovštine, a tijekom dana u sjedište policije u Osijeku dovedeno je šest osoba iz vrha te tvrtke.

Radnici prosvjedovali zbog neispunjenja obveza

"S obzirom na sve brojnije upite i veliki interes javnosti, izvješćujemo Vas da je u tijeku kriminalističko istraživanje u vezi poslovanja TD ''Đakovština'' d.d. Đakovo, koje provodi kriminalistička policija PU osječko-baranjske u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku te u suradnji s Ravnateljstvom policije. Tijekom dana u sjedište Policijske uprave osječko-baranjske dovedeno je šest osoba, koje se dovode u vezu s predmetnim istraživanjem. Po završetku naših postupanja o rezultatima izvijestit ćemo javnost", stojalo je u jutarnjem priopćenju glasnogovornice PU osječko-baranjske Edite Roterbauer.

Đakovština je krajem siječnja, nakon što tri mjeseca nije isplatila plaće radnicima, otišla u stečaj. Radnici su više puta prosvjedovali zbog neispunjavanja obveza i dali naslutiti da bi propast jednog od najvećih hrvatskih mlinova mogao biti povezan s mutnim radnjama. Ključni problem bio je misteriozni nestanak velike količine žita i kukuruza iz silosa, što je stvorilo velike probleme, a potaknulo sumnju o kriminalnim radnjama.


Reci što misliš!