Događaji

Zdravstvo

Milinović se sastao s liječnicima

Milinović se sastao s liječnicima

Milinović je predstavio prijedlog novog načina rada liječnika koji imaju dozvolu za rad u državnim bolnicama, ali i privatnim ordinacijama

Na svjetski dan bolesnika ministar zdravstva Darko Milinović održao je radni sastanak s predstavnicima Hrvataske udruge poslodavaca, sindikata u zdravstvu, Udruge poslodavaca u zdravstvu, udruga pacijenata, predsjednicima Zbora liječnika i Hrvatske liječničke komore te direktorom HZZO-a, javlja HRT

Milinović je predstavio prijedlog novog načina rada liječnika koji imaju dozvolu za rad u državnim bolnicama, ali i privatnim ordinacijama. Prije toga dao je prijedlog da se zabrani takav način rada ravnateljima bolnica, šefovima odjela i poliklinika te da se povuku sve dopusnice za 1350 liječnika koji imaju tu radnu privilegiju.

U priopćenju se navodi da su svi sudionici sastanka dali punu potporu inicijativi ministra da se uredi i ovaj segment sustava te da se definiraju vrlo jasni kriteriji. S tim ciljem u idućem će se razdoblju održati niz radnih sastanaka.

Predsjednica samostalnih sindikata u zdravstvu Spomenka Avberšek podupire odvajanje privatnog od javnog sektora i nada se da taj dio reforme neće propasti kao zakon o pušenju. Ono što će sindikati tražiti je da obeća građanima širom otvorena vrata u popodnevnim satima i prijepodne i da naše liječnike koji tezgare vrate u javne ustanove i da tamo obavljaju svoj posao. Ako neće moći u redovnom radu, neka im to onda i plate, rekla je.

Istekle iskaznice vrijede i dalje

Građani kojima su istekle zdravstvene iskaznice, a nije im se promijenio status u obveznom zdravstvenom osiguranju, mogu se koristiti starima.

Oni koji su status promijenili, trebaju donijeti prijavu o tome. Problem s iskaznicama nastao je jer tvrtka koja je HZZO-u trebala isporučiti materijal za njihovo tiskanje to nije obavila na vrijeme.

Svjetski dan bolesnika

Ove je godine posvećen osobama koje su u neizlječivom stadiju bolesti. Svim bolesnicima želje za poboljšanje njihova zdravlja uputilo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Udruga hrvatskih pacijenata istaknula je u pismu premijerki Jadranki Kosor da zdravstvena reforma nije riješila problem listi čekanja. Ne slažu se ni sa zabranom rada zdravstvenim djelatnicima istodobno u javnom i privatnom sektoru.

Pacijent u središte sustava

Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) ističe kako je podržala reformu zdravstvenog sustava očekujući da će najavljene promjene staviti pacijenta u središte sustava te da će reformirani sustav pružiti kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu zaštitu svim građanima, no neka su rješenja ipak na štetu pacijenata.

KUZ navodi kako su neke mjera donijele očekivane financijske uštede i dobra rješenja poput pravilnika o ortopedskim pomagalima i informatizaciju. No, sustav ne uključuje solidarnost svih građana u financiranju zdravstvene zaštite niti bolju organizaciju i racionalizaciju pri davanju zdravstvenih usluga.

Javljaju se problemi zbog ukidanja ambulanti primarne zaštite, posebice ako se radi o pedijatriji za cijelo područje, za mnoge od liječnika obiteljske medicine i dalje postoji problem prevelikog broja pacijenata, nedovoljnog broja medicinskih sestara u bolnicama, još uvijek nema uvjeta za hospicij, prekida se liječenje pacijentima koji koriste skupe lijekove zbog ograničenja troškova u bolnicama što ugrožava život pacijenata. Prava pacijenata često se uskraćuju te se stječe dojam da je za državnu administraciju najvažnije smanjiti troškove, pa i na štetu zdravlja i života građana, navodi KUZ.

 


Reci što misliš!