Događaji

Poštanska markica

Hrvatska pošta izdala prigodni poštanski blok "Božur"

Hrvatska pošta izdala prigodni poštanski blok

Autorica bloka je Sabina Rešić, dizajnerica iz Zagreba, a tiskan je u višebojnom ofsetnom tisku u nakladi od 45 tisuća blokova

Hrvatska pošta 8. ožujka 2010. godine pustit će u optjecaj prigodni poštanski blok s motivom hrvatskih vrsta božura nominalne vrijednosti 6,00 kuna (dvije marke po 3,00 kune), a marke u bloku vrijedit će za plaćanje poštanskih usluga u unutarnjemu i međunarodnome poštanskom prometu, priopćila je danas Hrvatska pošta.

Autorica bloka je Sabina Rešić, dizajnerica iz Zagreba, a tiskan je u višebojnom ofsetnom tisku u nakladi od 45 tisuća blokova. Uz blok, u prodaju će i 1400 primjeraka prigodnih omotnica prvoga dana (FDC) i 100 primjeraka prigodnih omotnica, stoji u priopćenju.

Žig prvoga dana bit će u uporabi 8. i 9. ožujka u poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13, dodaje se.

Božur je rasprostranjen većinom po brdskim i gorskim područjima umjerenih dijelova Sjeverne polutke, a hrvatska flora ima tri vrste i nekoliko nižih svojti božura, koje su zakonom strogo zaštićene, priopćila je Hrvatska pošta.

Blok Hrvatske pošte prikazuje dvije vrste božura: planinski (velelisni) božur te obični ili ljekoviti božur. Latinski naziv te biljke (Paeonia) izveden je od imena Pajana, mitskog liječnika koji je stekao velik ugled među grčkim bogovima.

Pajanov učitelj Asklepije, bog liječništva i ljekarništva, postao je ljubomoran na svojeg učenika i odlučio ga je ubiti. Zeus je mladoga liječnika sakrio pretvorivši ga u prelijepu ljekovitu biljku mirisnih cvjetova. Mitologijama i predajama mnogih naroda Europe, Azije i Sjeverne Amerike simbolika božura provlači se već tisućama godina, stoji u priopćenju Hrvatske pošte.


Reci što misliš!