Događaji

Suđenje

Psihijatrijski vještak: Šlogar nije ubio Ivanu Hodak zbog osvete ocu

Psihijatrijski vještak: Šlogar nije ubio Ivanu Hodak zbog osvete ocu

Svjedočio je i psihijatrijski vještak Miroslav Goreta koji je rekao da je potvrđeno da Šlogar ima duboki i trajni poremećaj ličnosti, tj. narcisoidni poremećaj s pasivno-agresivnim poremećajima

Suđenje Mladenu Šlogaru optuženom za ubojstvo Ivane Hodak ušlo je u samu završnicu. Nakon posljednjih svjedočenja vještaka započelo je iznošenje završnih riječi tužiteljstva i obrane.

Sudsko-medicinski vještak Dušan Zečević, koji je na prošlom ročištu tvrdio da je Ivana Hodak morala primiti oba hica u stajaćem položaju, danas je rekao da ne isključuje mogućnost da je pala, ali samo s obzirom na iskaze svjedoka, naravno ako su oni istiniti.

Svjedočio je i psihijatrijski vještak Miroslav Goreta koji je rekao da je potvrđeno da Šlogar ima duboki i trajni poremećaj ličnosti, tj. narcisoidni poremećaj s pasivno-agresivnim poremećajima.

Kaže da ne postoje nikakvi razlozi da bi on bio intelektualno inferioran ili ovisan o opijatima ili alkoholu te dodaje da cjelokupna organizacija njegovog ponašanja ne daje osnove za psihopatologiju.

Na pitanje je li se Šlogar, s obzirom da tu dijagnozu, mogao toliko godina kasnije osvećivati Zvonimiru Hodaku, kako je tvrdio prilikom priznanja ubojstva, Goreta kaže da je takav motiv mogao biti samo u slučaju da se to dogodilo u istom trenutku, pa pojasnio da je narcisistički bijes ekstremni oblik prethodno opisanog reagiranja u nekoj aktualnoj situaciji.

U slučaju kada narcisoidna osoba priprema agresivni čin u cijelom tom periodu moraju postojati specifične provokacije, tako da se u njegovom slučaju ne može raditi o narcisističkom bijesu, smatra Goreta.

Prevedeno, Šlogar nije mogao ubiti Ivanu Hodak zbog bijesa prema njezinom ocu. Goreta također ne opravdava Šlogarovu izliku o 'zamračenju', koju je iznio u prvotnom iskazu.

Objašnjava da je Šlogar manje agresivan, dakle ima pasivni tip narcisioidnog poremećaja, to jest manje je sklon agresivnom ispunjavanju traženja zahtjeva te da se čak trudi steći simpatije i podršku, ali da njegov tip poremećaja znači i nemali osjećaj zavisti prema uspješnijim ljudima.

 


Reci što misliš!