Događaji

Vlada RH

Akcijski plan za borbu protiv korupcije

Akcijski plan za borbu protiv korupcije

Lijepo je čuti da je oporba spremna za izbore i neka se samo sastaju. I mi smo spremni za izbore, komentirala je Kosor nedavni sastanak oporbe

Vlada će uskoro uvesti nove mjere za javna poduzeća te akcijski plan za borbu protiv korupcije do 2012. Taj plan obuhvaća ministarstva koja do sada nisu bila obuhvaćena, primjerice Ministarstvo poljoprivrede u kojem će se provoditi stroži nadzor dodjele poticaja, rekla je premijerka Jadranka Kosor u emisiji Hrvatskog radija Kako vlada Vlada.

Požalila se da ima mnogo prepreka koje treba svladati prije nego što se donesu i predstave mjere za pomoć gospodarstvu. Rekla je i kako se stalno razgovara o svim mjerama koje bi mogle smanjiti rashodovnu stranu proračuna. Na upit je li riječ o ukidanju božićnica, regresa itd., premijerka je rekla da razgovori sa sindikatima tek trebaju početi, piše HTV .

O rebalansu još nismo razgovarali jer za to za sada nema potrebe, izjavila je. Kaže da je primarni razlog za ukidanje stope kriznog poreza od dva posto povećanje potrošnje. Stopa od četiri posto u skoro vrijeme sigurno neće biti ukinuta.

Govoreći o prosvjedima, kojih je nekoliko na dan, rekla je da svi trebaju pomoći Vladi u traženju mjera za oporavak gospodarstva i čuvanju radnih mjesta. Rekla je i da Ozren Matijašević iz HUS-a ima drukčiju retoriku u Vladi, a drukčiju kad izađe iz nje, ali da je to njegovo legitimno pravo. Prosvjed ništa ne može riješiti, dodala je.

Premijerka se osvrnula i na nedavni prosvjed seljaka. Kaže da je s njima postignut kompromis koji se mogao dogovoriti i bez prosvjeda. Uzgoj hrane naša je strateška prednost. Vlada radi na tome da svi koji se žele baviti poljoprivredom to ustinu i mogu, rekla je. Priliku za to vidi i u poticajima koji bi se trebali povećati kad uđemo u EU.

Lijepo je čuti da je oporba spremna za izbore i neka se samo sastaju. I mi smo spremni za izbore, komentirala je Kosor nedavni sastanak oporbe. Mislila je da će oporba dati potporu za borbu protiv korupcije, ali čini joj se kako oni to samo žele ispolitizirati. Ipak očekuje njihovu potporu oko završetka pregovora s EU-om.

Posao oko LNG terminala ide dobro, a s Rusijom se razgovara i oko Družbe Adria. Vlada prije nije bila osobito zainteresirana za to, ali sada je i uvjerena sam da će se posao s Rusijom uspješno realizirati, izjavila je Kosor. Premijerka je rekla i da su odnosi s predsjednikom Ivom Josipovićem i guvernerom HNB-a Željkom Rohatinskim odlični.

 


Reci što misliš!