Događaji

Odbijena tužba vlasnika mljekare protiv štrajkaša

Odbijena tužba vlasnika mljekare protiv štrajkaša

Unatoč svim navedenim argumentima vlasnika, tužba mljekare Staro Petrovo Selo protiv Sindikata PPDIV-a, koji je organizirao štrajk, danas je odbijena na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu

U najstarijoj hrvatskoj mljekari u Starom Petrovom Selu, u ponedjeljak je obustavljena proizvodnja, te je započeo štrajk radnika, koji su ogorčeni jer od listopada nisu dobili zarađene plaće. Naime, nedavni pokušaj mirenja sindikata s vlasnikom i predsjednikom Uprave mljekare Krunoslavom Kolićem nije uspio, nakon čega su se radnici odlučili na štrajk, a Kolić na sudsku tužbu protiv štrajkaša.

Iako su radnici, kojima Mljekara za neisplaćene plaće duguje 300 tisuća kuna, prije prekida proizvodnje u pogonima preradili sve zalihe mlijeka, kako vlasniku i tvrtki ne bi nanijeli nepotrebnu štetu, vlasnik i predsjednik Uprave Mljekare Staro Petrovo Selo, Krunoslav Kolić, prošli je tjedan tužio svoje radnike zbog, po njegovom mišljenju, neopravdanog prekida proizvodnje i nanošenja financijske štete njegovoj firmi, jer su radnici kamionom blokirali ulaz u Mljekaru, te tako onemogućili svakodnevnu dopremu novoga mlijeka, ali i zbog ugrožavanja sigurnosti, jer su, navodno, time blokirali i požarni put.

Unatoč svim navedenim argumentima vlasnika, tužba mljekare Staro Petrovo Selo protiv Sindikata PPDIV-a, koji je organizirao štrajk, danas je odbijena na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu, gdje je ocijenjeno da je štraj legalan i da je bio najavljen, te da su ispunjeni svi zakonski uvjeti za štrajk.

'Sretna sam, ovo je naša moralna pobjeda!', rekla je povjerenica Sindikata Mljekare Jasminka Andrašić, dodajući da će 14 radnika nastaviti sa štrajkom sve dok im se ne isplate tri zaostale plaće. Sindikat je podnio i zahtjev za otvaranje stečaja u mljekari koja radnicima duguje oko 300 000 kuna, dok se ukupni dug prema radnicima, dobavljačima i kooperantima, koji su zbog neplaćanja već masovno napustili mljekaru Staro Petrovo Selo, popeo na 30-ak milijuna kuna.

Na današnjem ročištu, vlasnik Mljekare nagovijestio je i da je pronašao strateškog partnera. Riječ je o Križevačkoj mljekari, za koju je četvero od 40-ak preostalih radnika mljekare, do sada obavljalo uslužne poslove, no povjerenica Sindikata Mljekare Jasminka Andrašić tvrdi da radnici službeno o tome nisu dobili nikakvu obavijest.


Reci što misliš!