Događaji

Skupljanje konzervi

Obogatio se skupljanjem konzervi

Obogatio se skupljanjem konzervi

"Znao je tržišta dionica kao svoj džep"

Preminula skitnica koja je 40 godina za život zarađivala pretraživajući otpad kako bi pronašla konzerve i pokoji stari sendvič za sobom je ostavila tajno bogatstvo u iznosu od preko milijun eura.

 

Šezdesetogodišnji Curt Degerman, poznat i kao "Konzerva Curt", u gradu Skellefteu u sjevernoj Švedskoj bio je na glasu kao bezopasni ekscentrik koji je skupljao konzerve koje bi potom za sitniš prodavao trgovinama i pogonima za reciklažu.

Međutim, čak ni njegova obitelj ni poznanici nisu znali da je zarađeni novac koristio za kupnju dionica i vrijednosnica.

Usprkos svojoj neuglednoj pojavi, Curt je posljednjih 40 godina bio aktivan igrač na financijskim tržištima. Redovito je proučavao poslovne stranice dnevnih novina u gradskoj knjižnici.

"Dolazio je u knjižnicu svaki dan jer nije htio kupovati novine. Ondje je čitao švedski poslovni dnevnik Dagens Industri"  rekao je njegov rođak nakon što je umro. "Znao je tržišta dionica kao svoj džep".

Upravo zahvaljujući mudrim i promišljenim odlukama temeljenim na stečenom znanju iskoristio je kako bi prikupio veliko bogatstvo. Tek nakon što je umro od srčanog udara njegova je rodbina saznala da je na računu u Švicarskoj za sobom ostavio dionice vrijedne više od 820 tisuća eura.

Osim toga ostavio je i zlatne poluge vrijedne 280 tisuća eura, a u njegovoj kući pronađen je sitniš vrijedan tristotinjak eura.

 Rodbina je Curta opisala kao pametnog dječaka koji je napustio školu zbog problema privatne prirode. Njegovo je bogatstvo izašlo na vidjelo nakon svađe između njegovih rođaka.

Naime, Curt je sastavio oporuku u kojoj je čitavo bogatstvo ostavio jednom rođaku koji ga je posjećivao u razdoblju od nekoliko mjeseci u razdoblju neposredno pred njegovu smrt. Međutim, uskoro se javio još jedan rođak koji je, nakon što je istina o ogromnom bogatstvu objelodanjena, tvrdio da njegov otac ima pravo na dio ostavštine.

Prema švedskim propisima o nasljeđivanju, ujak, čije ime je ostavljeno u tajnosti, ima zakonsko pravo na nasljeđivanje bogatstva svojega nećaka. Dva rođaka na kraju su se nagodili izvan suda, podijelivši bogatstvo.

Nijedan nije htio otkriti detalje nagodbe, ali su obojica rekli kako su zadovoljni ishodom.


Reci što misliš!