Događaji

Borba protiv imigranata

Obama na granicu s Meksikom šalje još 1.200 vojnika

Obama na granicu s Meksikom šalje još 1.200 vojnika

Obama ovim činom neposredno priznaje da u predizbornoj godini nema velike mogućnosti napretka u pripremi cjelovite reforme imigracijskoga sustava

Američki predsjednik Barack Obama namjerava na granicu s Meksikom poslati 1.200 pripadnika nacionalne garde koji će pomagati saveznim agentima u nadzoru državne granice. Obama će od Kongresa tražiti dodatnih 500 milijuna dolara sredstava na graničnu sigurnost i policiju.

Obama ovim činom neposredno priznaje da u predizbornoj godini nema velike mogućnosti napretka u pripremi cjelovite reforme imigracijskoga sustava.

Savezna država Arizona je nedavno izglasala zakon koji državnim policajcima nalaže provjeru imigracijskoga statusa ljudi iako su to poslovi u nadležnosti savezne vlade. Zakon je naišao na kritike jer će "izazvati rasno profiliranje", iako ga većina Amerikanaca ipak podržava.

Republikanski senator iz Arizone John McCain je objavio da najavljenih 1.200 vojnika neće biti dovoljno. te je od Obame zatražio 6.000 vojnika.

SAD se više godina bori s naletom ilegalnih useljenika kroz južnu granicu, a u zadnje tri godine se položaj dodatno pogoršao na granici zbog rata protiv trgovine drogom na meksičkoj strani koji se odražava i na SAD gdje kriminalci nabavljaju oružje.


Reci što misliš!