Događaji

Povijesna operacija

Talijanski lijenčici prvi na svijetu ugradili trajno umjetno srce 15-godišnjem dječaku

Talijanski lijenčici prvi na svijetu ugradili trajno umjetno srce 15-godišnjem dječaku

Umjetno srce ugrađeno u 15-godišnjaka je četiri centimetra dugačko te je kroz lijevu klijetku povezano s aortom

Prvi put puta u povijesti liječnici iz rimske Dječje bolnice Malenog Isusa dječaku od 15 godina su ugradili trajno umjetno srce. Stručnjaci tvrde kako je to događaj od povijesne važnosti te revolucija za globalno zdravlje.

Operacija su u četvrtak izveli kardiokirurzi rimske bolnice. Novina u ovom postupku je što su dječaku uveli trajno umjetno srce, a ne privremeno, kakvo se do sada ugrađivalo. Stručnjaci objašnjavaju kako se privremeno srce ugrađivalo samo kao rješenje, dok se čekalo na organ podoban za transplantaciju, piše Mediaset.

Ovaj put su se liijčenici odlučili dječaku ugraditi trajno umjetno srce. Umjetno srce ugrađeno u 15-godišnjaka je četiri centimetra dugačko te je kroz lijevu klijetku povezano s aortom. Praktično, to je hidraulična pumpa, a cijela je smještena u prsa kako bi se smanjila mogućnost infekcije.

Dječak iz lijevog uha ima smještenu "utičnicu" preko koje se vrši napajanje srca. Iz te utičnice žica uređaj povezuje i sa baterijom koju dječak nosi oko prsa. Liječnici su se odlučili na ugradnju trajnog umjetnog srca zato što je dječak bolovao od bolesti zbog koje nije mogao čekati pogodno srce za transplantaciju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.