Događaji

Opasnost od terorističkih napada

Amerikanci pozvani na oprez ako putuju u Pariz, Berlin ili London

Amerikanci pozvani na oprez ako putuju u Pariz, Berlin ili London

Pripadnici tajnih službi nekoliko europskih zemalja su prikupili informacije da se sličan val napada priprema i u Europi. Iza tih napada, kako se tvrdi, stoje pripadnici terorističke organizacije Al-Qaida

Američka je vlada svojim građanima savjetovala da zbog straha od terorističkih napada budu posebno oprezni prilikom posjeta Europi, a posebno turistički atraktivnim građevinama poput Eiffelovog tornja u Parizu ili Brandenburških vrata u Berlinu.

Razvijene europske zemlje, a posebno Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Belgija, Švedska i još neke, već danima upozoravaju, pozivajući se na informacije sigurnosnih službi, na mogućnost sinkroniziranih i organiziranih terorističkih napada poput onoga koji je 2008. godine izvršen u indijskom gradu Mumbaiju. U nekoliko napada eksplozivnim napravama i vatrenim oružjem na turistički zanimljive objekte u Mumbaiju u samo tri dana poginuo je više od 160 osoba.

Pripadnici tajnih službi nekoliko europskih zemalja su prikupili informacije da se sličan val napada priprema i u Europi. Iza tih napada, kako se tvrdi, stoje pripadnici terorističke organizacije Al-Qaida, a detaljni plan napada, zajedno sa popisom mogućih ciljeva, europskim je obavještajcima navodno otkrio Nijemac pakistanskog porijekla koji je zatočen i ispitan u vojnoj bazi Bagram u Afganistanu.

Među ciljevima su i Buckinghamska palača u Londonu, katedrala Notre Dame u Parizu, Aleksanderplatz TV toranj u Berlinu, te više luksuznih hotela i destinacija u popularnim turističkim odredištima u Europi i općenito mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi. Na svim tim mjestima pojačane su policijske ophodnje i zaštita.

Najnovije upozorenje koje je američka vlada izdala svojim građanima ipak je nešto blaže od očekivane sugestije Amerikancima da uopće ne putuju u Europu zbog straha od terorizma. Ranije najave, koje su sugerirale upravo takvu oštru mogućnost izazvale su paniku među turističkim operatorima u Europi, koji su upozoravali da bi savjet Amerikancima da ne putuju u Europu mogao značajno smanjiti zaradu spomenutih zemalja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.