Događaji

Informatička pismenost

Za tečaj rada na računalu u GKZD postoje liste čekanja

Za tečaj rada na računalu u GKZD postoje liste čekanja

Josip je student treće godine knjižničarstva i voditelj tečaja postao je na preporuku profesorice svog Odjela na Sveučilištu u Zadru, kada je Gradska knjižnica tražila volontera koji bi vodio informatički tečaj za umirovljenike

Danas, kada živimo u vremenu u kojemu je teško povjerovati da još uvijek postoje osobe koje za uloženo vrijeme i trud ne traže novac, već naprotiv, sudjeluju u projektima uz maksimalnu motivaciju, još bi više trebali cijeniti volontiranje.

Tečaj rada na računalu za umirovljenike još je u travnju ove godine započeo u Gradskoj knjižnici Zadar, a postigao je sjajan odaziv, pa su se čak stvorile i 'liste čekanja', otkrio nam je mladi volonter u GKZD, Josip Subašić, koji od početka sudjeluje u projektu kao voditelj.

Tijekom tri dana kroz šest radnih sati, umirovljenici na tečaju imaju priliku naučiti osnove rada u Windowsu, pretraživanje Interneta te kako komunicirati putem web-pošte. Tečaj se održava u računalnoj učionici u GKZD, u kojoj se nalazi 9 računala i uistinu pokazuje potrebu cjeloživotnog učenja.

'Velika većina polaznika po prvi puta se uopće susreće s računalom, a mnogi od njih odluče se za tečaj upravo zbog toga što njihovi mlađi članovi obitelji nemaju vremena ni strpljenja poučiti ih i približiti im rad na računalu', kaže nam Josip. Polaznici su oduševljeni brojnim mogućnostima koje im se otvaraju kada savladaju osnove, pa su sve samouvjereniji u korištenju Google mapa, pisanju e-maila ili traženju zanimljivih recepata.

Zanimalo nas je i koliko je Josip upoznat s kasnijim 'razvojem situacije', tj. koliko polaznici tečaja koriste stečena znanja. Mnogi nastave s radom na računalu i ponosni su pa uče nove mogućnosti, a Josip im čak ostavlja svoj e-mail i broj kako bi ga mogli nazvati u slučaju da im zatreba kakva informacija.

Josip je student treće godine knjižničarstva i voditelj tečaja postao je na preporuku profesorice svog Odjela na Sveučilištu u Zadru, kada je Gradska knjižnica tražila volontera koji bi vodio informatički tečaj za umirovljenike. Kako kaže, sudjelovanje u tom projektu za njega je bio način da pokaže kako je aktivan i zainteresiran i okuša se u sredini koja će postati dio njegovog budućeg života i rada. To je bio njegov prvi izravan kontakt s osobama treće dobi. Prosječna dob polaznika je oko 60 - 65 godina.

Pružanje danas neophodnog informatičkog znanja u Gradskoj knjižnici Zadar obuhvatilo je još jednu skupinu. Naime, prošli je tjedan održan prvi tečaj za liječene ovisnike, koji je plod suradnje s udrugom 'Nada'. Josip se ponovo našao u ulozi voditelja, a program je bio prilično sličan onome namijenjenog umirovljenicima, s malom razlikom: tražio se Facebook.

Tečaj rada na računalu skupini kojoj je nužna socijalizacija i integracija hvale vrijedan je korak, a među studentima vlada interes za uključivanjem u projekt, koji bi mogao zaživjeti i kao stalan dio programa Gradske knjižnice Zadar. Josipa zanima rad s djecom, pa u budućnosti planira voditi radionice, kojima bi djeci pokazao kako računalo pruža puno više od igranja video-igrica.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.