Događaji

HND ogorčen

Podignuta optužnica protiv novinara Željka Peratovića

Podignuta optužnica protiv novinara Željka Peratovića

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu nije postupak protiv Peratovića pokrenulo samostalno, već temeljem prijave ministra Karamarka

"Hrvatsko Novinarsko Društvo i njegov Zbor sudskih izvjestitelja ogorčeni su i zabrinuti podizanjem optužnog prijedloga protiv Željka Peratovića, slobodnog novinara i blogera, zbog odavanja tajne iz sudske istrage", navodi se u žustroj reakciji novinarske strukovne organizacije koja žestoko tereti ministra policije Tomislava Karamarka da je izvršio presudni utjecaj da se kazni novinar zbog objave informacije.

Podsjetimo, Peratovića je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu optužilo jer je 1. kolovoza prošle godine na svom blogu objavio zapisnike o ispitivanju svjedoka iz istrage što ju je protiv njega pokrenuo ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko zbog pisanja o ulozi SOA-e u uhićenju Hrvoja Petrača.

HND navodi da je Peratović u istrazi, što propisuje i Zakon o kaznenom postupku, bio obvezan čuvati njezinu tajnost, a zapisnike je objavio mjesec i pol dana od okončanja te sudske istrage.

Prije Peratovića zapisnike je na svom blogu objavio i javnosti učinio dostupnima francuski odvjetnik Ivan Jurašinović, a o sadržaju iskaza svjedoka, posebno tadašnjeg Karamarkovog zamjenika u SOA-i Josipa Buljevića, pisao je i Novi list.

Buljević je, među ostalim, svjedočio o prijetnjama Hrvoja Petrača, što je svakako od javnog interesa za objavu.

"Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu nije postupak protiv Peratovića pokrenulo samostalno, po službenoj dužnosti, već temeljem prijave ministra Karamarka, što je na kraju rezultiralo optužnim prijedlogom za kazneno djelo za koje zakon predviđa i kaznu do šest mjeseci zatvora", stoji u reagiranju HND-a u kojem se dodaje da je do sada u raznim istragama već viđeno "curenje informacija", zbog čega novinari nisu progonjeni, pa je ovaj potez tužiteljstvo očito učinilo pod pritiskom prijave ministra Karamarka, što smatramo nedopustivim.

"Nadamo se da pod tim pritiskom neće pokleknuti i sud, jer će u protivnom to dovesti do opasna presedana koji će onemogućiti pravodobno i točno izvještavanje javnosti o antikorupcijskim istragama", zaključuje se u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik HND-a Zdenko Duka i Ana Raić-Knežević, predsjednica Zbora sudskih izvjestitelja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.