Događaji

Nepostojeći Zbor

HND: Nepostojeći Zbor internetskih novinara nasrće lažima

HND: Nepostojeći Zbor internetskih novinara nasrće lažima

"Nepostojeći Zbor internetskih novinara lažima nasrće na Hrvatsko novinarsko društvo (HND) stavljajući se u službu vlasti koja želi zatrti slobodu izražavanja", priopćio je u subotu navečer predsjednik HND-a Saša Leković, reagirajući na potporu Zbora internet novinara ministru kulture Zlatka Hasanbegovića u vezi s razrješenjem Stručnog povjerenstva za neprofitne medije.

Leković u priopćenju navodi da Zbor internetskih novinara HND-a, slijedom Statuta Društva, uopće ne postoji te tvrdi kako je nekolicina novinara s više web portala prije prošlogodišnje Skupštine HND-a odlučila da žele osnovati Zbor internetskih novinara pri HND-u te su izabrali svog predstavnika na izbornoj Skupštini HND-a, Tomislava Galovića.

"Da bi osnivanje Zbora bilo pravovaljano treba ga potvrditi Središnji odbor HND-a, onaj isti koji sada Zbor internetskih novinara zaziva da bi Tomislav Galović dokazivao kako sam ja ideološki i politički opredijelio HND. Zbog sumnji da pri pokušaju osnivanja Zbora internetskih novinara Statut nije poštivan, Središnji odbor još nije potvrdio njegovo osnivanje", tumači predsjednik HND-a Saša Leković u priopćenju.

"Neslaganje s bilo čijom izjavom svatko ima pravo izraziti gdje, kada i kako hoće ali je vrlo zanimljivo da članovi navodnog Zbora Internet novinara HND-a prije slanja priopćenja svim medijima (u subotu) nisu svoje neslaganje izrazili niti tijelima HND-a, ukoliko zaista smatraju da su dio HND-a, niti meni osobno, iako me je Skupština HND-a izabrala za predsjednika koji po Statutu predstavlja Društvo i koordinira tijela HND-a", dodao je.

Leković opovrgava današnje navode Zbora da njegova izjava o načinu na koji je ministar kulture Zlatko Hasanbegović raspustio Povjerenstvo za neprofitne medije, ideološki i politički svrstava HND. Dodaje kako je reagirao na to što je ministar "ekspresno" raspustio Povjerenstvo, čak i ne obavijestivši njegove članove o tome, a o čemu su oni doznali iz preporučenih pisama koja su im stigla na kućne adrese.

"Ministar je raspustio Povjerenstvo bez ikakve analize njegova rada te tvrdeći kako je posao Povjerenstva ionako završen, što je neistina. Naime, u opisu posla Povjerenstva nije samo dodjela novca neprofitnim medijima nego i praćenje njegova trošenja, odnosno provođenja projekata za koje je novac dodijeljen. A ti projekti još nisu završeno pa je mandat Povjerenstva trebao isteći tek u listopadu", naveo je Leković.

Neistinitim ocjenjuje i tvrdnje Zbora internet novinara kako je bio dobro upoznat s činjenicom da su neki članovi tog Povjerenstva bili u dokazanom sukobu interesa. Ukoliko je točna ta tvrdnja valjda bi je ministar "iskoristio objašnjavajući odluku o raspuštanju Povjerenstva, umjesto što je odluku 'objasnio' tvrdnjom kako je njegova odluka zakonita", ustvrdio Leković.

"S obzirom da se HND sigurno neće ideološki i politički opredjeljivati predlažem Tomislavu Galoviću i ostalim članovima i članicama njegovog Zbora da slobodno potraže udrugu u kojoj je to moguće", zaključio je predsjednik HND-a Leković.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.