Događaji

Sjeverna Koreja za sukob optužila SAD

Svijet u strahu od velikog rata

Svijet u strahu od velikog rata

Svijet je u strahu od mogućeg novog velikog rata, jer će za nekoliko sati početi zajednička vojna vježba američkih i južnokorejskih vojnih snaga, a sve nakon što se ovog tjedna dogodio oružani sukob između dviju Koreja.

Sjeverna Koreja je već najavila da neće tolerirati ulazak američkog nosača aviona u Žuto more. No, Amerikanci su tvrdoglavo odlučili održati vježbu, iako bi posljedice nje mogle biti katastrofalne. Treba podsjetiti da je Sjeverna Koreja nuklearna sila, a moguća eskalacija sukoba mogla bi natjerati i Kinu da stane u zaštitu Sjeverne Koreje. Ne može se niti zamisliti što bi se dogodilo, ako bi se zaratile SAD i Kina.

Sjeverna Koreja već je jučer i optužila SAD da je kriv za sukob koji se dogodio u utorak kako bi mogli održati zajedničku vojnu vježbu.

"Nitko neće moći zamisliti posljedice koje će uslijediti ako SAD dovede svoj nosač aviona u Žuto more", objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

SAD je pozvao Kinu da pojača pritisak na Pjongjang kako bi se spriječili novi incidenti, a Kina je priopćila da je joj je "najveći prioritet" situaciju održati pod kontrolom te da je započela s nizom pregovora s Washingtonom, Seulom i Pjongjangom kako bi smirila tenzije.

Podsjetimo, Sjeverna Koreja je napala Južnu usred vježbi južnokorejske vojske. Nakon upozorenja da vježbe moraju prestati, Sjeverna Koreja je prema pučini ispalila artiljerijske projektile. Nakon baraže sa sjevera, južnokorejska vojska ispalila je nekoliko vlastitih artiljerijskih projektila u suprotnom smjeru.

Zapadna granica između dvije Koreje je dugo vremena točka prijepora jer je Južna Koreja ne priznaje. Granicu je jednostrano iscrtao SAD 1953. godine, nakon završetka rata. Samo u zadnjih nekoliko godina dvije su Koreje vodile nekoliko krvavih sukoba oko granice.

Dvije su zemlje u posebno napetim odnosima od ožujka kada je potonuo južnokorejski ratni brod Cheonan. Kasnija istraga međunarodnog povjerenstva zaključila je da je brod potopljen sjevernokorejskim torpedom, ali Sjeverna Koreja negira svoju upletenost.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.