Događaji

Kina smiruje tenzije

Zračna opasnost i bijeg stanovnišva s otoka Yeonpyeonga

Zračna opasnost i bijeg stanovnišva s otoka Yeonpyeonga

Vlasti Južne Koreje izdali su zapovijed stanovnicima otoka Yeonpyeonga da se sklone u skloništa nakon nekoliko detonacija iz smjera Sjeverne Koreje. Nakon prestanka detonacija, oglašen je prekid zračne opasnosti koja je trajala je 40-tak minuta.

Na otoku je nakon toga ostalo 20 od ukupno 1 700 stanovnika. Južnokorejski ministar obrane je pozvao je i novinare da se povuku s otoka jer ne može jamčiti za njihovu sigurnost.

"U ovoj fazi ne možemo predvidjeti čime bi Sjeverna Koreja mogla provocirati, opravdavajući se vojnom vježbom koja je u tijeku", rekao je.

Riječ je o otoku Yeonpyeong kojeg je Sjeverna Koreja granatirala početkom tjedna, a to područje nalazi se u neposrednoj blizini sporne morske granice.

Napetost između Sjeverne i Južne Koreje povećavaju zajedničke vojne vježbe američkih i južnokorejskih vojnih snaga, a sve nakon što se ovog tjedna dogodio oružani sukob između dviju Koreja. Sjeverna Koreja je već najavila da neće tolerirati ulazak američkog nosača aviona u Žuto more.

Kina je nakon toga pozvala na hitan sastanak kako bi se smirile tenzije. Zahtijeva da se šest zemalja koje su sudjelovale u pregovorima o nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje (Sjeverna i Južna Koreja, SAD, Kina, Japan i Rusija) sastanu u prosincu.

Južna Koreja je ubrzo odgovorila rekavši da nije zainteresirana za formalni nastavak pregovora koji su započeli u travnju 2009. godine. Pojedini analitičari smatraju da Sjeverna Koreja inicira napade kako bi ojačala svoju pregovaračku poziciju, s obzirom na to da su Južna Koreja i SAD ranije rekle da neće nastaviti pregovore dok Sjeverna Koreja ne odluči zaustaviti svoj nuklearni program.

Podsjetimo, Sjeverna Koreja je napala Južnu usred vježbi južnokorejske vojske. Nakon upozorenja da vježbe moraju prestati, Sjeverna Koreja je prema pučini ispalila artiljerijske projektile. Nakon baraže sa sjevera, južnokorejska vojska ispalila je nekoliko vlastitih artiljerijskih projektila u suprotnom smjeru.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.