Događaji

Vremenska prognoza

Sljedeći tjedan nam donosi početak 'prave', hladne zime

Sljedeći tjedan nam donosi početak 'prave', hladne zime

Za vikend led, pa zatopljenje, pa opet zima...

Tijekom ovog vikenda očekuje nas uglavnom suho i hladno vrijeme. Pri tome bi tijekom subote na Jadranu moglo pasti još malo kiše, a u gorskoj i dijelu središnje Hrvatske i malo snijega. Temperatura zraka će u unutrašnjosti biti uglavnom od -4 do +1, a na Jadranu oko 10 stupnjeva Celzija, na sjevernom dijelu malo niža, kaže Kristijan Božarov iz udruge Crometeo.

U nedjelju će posvuda biti suho uz sunčana razdoblja. Jutarnje temperature u unutrašnjosti mogle bi se ponegdje spustiti i do -10. Slab mraz moguć je i uz obalu. Dnevne vrijednosti bit će na kopnu oko nule, a na Jadranu većinom između pet i 10 stupnjeva.

Prva polovica sljedećeg tjedna donosi nam kratkotrajno zatopljenje.

Zbog utjecaja ciklone, koju je tim udruge nazvao Iko, očekuje se mnoštvo oblaka i povremena kiša čak i u najvišem gorju. Temperatura zraka posvuda će biti iznad nule, ponegdje i do plus 10, a na Jadranu oko 15.

Nove kišne oborine i topljenje snijega uzrokovat će daljnji porast vodostaja. Od četvrtka stiže novo jače zahlađenje. Temperatura zraka u cijeloj će se Hrvatskoj naglo sniziti, u unutrašnjosti i ispod nule. Pritom se mjestimice ponovno očekuje snijeg.

Bit će to početak osjetno hladnijeg razdoblja koje će se nastaviti cijelom sredinom mjeseca.

U Hrvatskim vodama kažu kako za sada nema nikakve prijetnje od novih poplava jer bi sadašnji vodni val trebao proći, a oborine koje stižu bit će manje i uglavnom u obliku snijega koji će se zadržavati na tlu.

U Gorskom kotaru visina snježnog pokrivača trenutno iznosi i do 60 cm, na Sljemenu ga ima 55 cm, u Samoboru 43 cm, a u Hrvatskom zagorju i Međimurju između 30 i 50 sm. Razlog tako obilnom snijegu bilo je zadržavanje hladnog zraka iznad zapadnih dijelova Hrvatske, dok je istovremeno prema istoku bilo znatno toplije.

Granica tog hladnog i toplog zraka, svojevrsna barijera, nalazila se iznad središnje Hrvatske. U središnjoj i sjevernoj Europi je, naime, ovih dana bilo vrlo hladno, dok je na njenom jugoistoku, primjerice u Grčkoj, temperatura dostizala i 28 stupnjeva. Na rubu tih dviju velikih zračnih masa naši su krajevi primili obilne oborine.

Na padaline u Zagrebu utjecala je i gradska mikroklima koja je rubnim područjima donijela znatno veće količine snijega nego gradskom središtu. Bez snijega ostala je i Slavonija.

Zanimljivo je da je na današnji dan 1963. godine u Gospiću izmjereno -27 stupnjeva Celzijeva, što je najniža ikada izmjerena temperatura u prosincu u Hrvatskoj, kaže Božarov.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.