Događaji

Stanovnici se skrivali u skloništima

Južna Koreja održala vojne vježbe

Južna Koreja održala vojne vježbe

Južna Koreja održala je u ponedjeljak poslijepodne po lokalnom vremenu vojne vježbe koje je već duže vrijeme najavljivala. Za svaku sigurnost nebom su prelijetali borbeni zrakoplovi u slučaju sjevernokorejske odmazde kojom ta komunistička zemlja prijeti susjednoj Južnoj Koreji.

Sjeverna Koreja već duže vrijeme upozorava kako bi južnokorejske vojne vježbe mogle biti okidač za početak rata na korejskom poluotoku te da će na njih odgovoriti vojnom akcijom, u ponedjeljak nisu tako postupili.

Vojna se vježba odvila u moru južno od otoka Yeonpyeong gdje su prošlog mjeseca u napadu granatama iz Sjeverne Koreje poginula dva južnokorejska marinca i dvoje civila. Sjeverna Koreja optužila je tada Južnu da je isprovocirala napad jer su granate ispaljene tijekom južnokorejske vojne vježbe pale na sjevernokorejsko more. Otok Yeonpyeong žarište je napetosti između dvije zemlje podijeljene 38 paralelom.

Južna Koreja je u nedjelju, dan prije početka vojnih vježbi, tisućama ljudi naredila da budu u skloništima tijekom izvođenja vojnih vježbi. Sjeverna Koreja ocijenila je tijekom vikenda kako je vojna vježba planirana upravo kako bi prekršila primirje kojim je završio Korejski rat 1953. godine s ciljem da pod svaku cijenu započne rat.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.